Камъните в жлъчката са твърди и грапави образувания в жлъчния мехур с размери от песъчинка до голяма мушмула.

Видове

Биват два вида. Най-често срещани са камъни, образувани от холестерол. Те нямат нищо общо с нивото на холестерола в организма.

Другият вид е камъни от билирубин. Те се образуват в резултат на хемолизата (унищожаване на червени кръвни клетки). При нея в жлъчната течност се натрупва билирубин. Тези камъни се наричат още пигментни.

Откриват се над 40-годишна възраст и по-често при жени. Проявяват се и като родова черта. Може да се получат при присаждане на орган или на костен мозък, при бременност, диабет, цироза и инфекции на жлъчните пътища. Както и при болести, които са съпроводени с производство на билирубин в черния дроб, например анемия. Появяват се и при загуба на тегло след продължителна диета, както и след венозно хранене за дълъг период.

Много хора нямат симптоми и техните жлъчни камъни се откриват на рентген или при коремна операция. Но ако камъкът блокира жлъчния канал, са усеща внезапна болка в корема. Това състояние се нарича жлъчен колит. Болката отшумява, ако камъкът мине в дванадесетопръстника. Но тя може и да е постоянна и тъпа и да се разпространи към гърба. Симптоми са и гаденето, пожълтяването на кожата и избеляването на очите.

Камъните в жлъчката се откриват с ехограф и магнитен резонанс, както и с кръвен тест за билирубин и за ензими на панкреаса.

Лечение

Щом няма симптоми, не се прави операция. Но ако се появят, тя често е по спешност. Модерен метод е лапароскопска холесистектомия, при който се прави малък срез и възстановяването е бързо - пациентът се прибира вкъщи още същия ден или на сутринта. В миналото се е отстранявала цялата жлъчка, но сега това се прави по-рядко.

Има лекарства, разграждащи холестероловите камъни, но те действат бавно - 2 и повече години, а и после камъните могат да се образуват пак. Камъни се разтварят бързо с химикал, вкаран в жлъчката през катетър. Но тази процедура се прави рядко, тъй като е трудна и химикалът е токсичен. А и камъните пак се връщат. По същата причина рядко се прави и литотрипсия - разбиване на камъка с електрохидравлична вълна.

Превенция

Не могат да се избягнат.

Прогноза

Вероятността от усложнения при камъни в жлъчката е малка. Почти всички пациенти след операцията повече не получават симптоми.фифи
05/18/2018 06:35:28

Да бе да! Камъните в жлъчката и бъбреците са едва ли не задължителни за всеки и били неизбежни?!? Дрън, дрън! Докторите просто си търсят пациенти на които да прибират парите!... Защо трябва да се действа със скъпи литотриптери и скъпи отровни медикаменти, когато още преди повече от 40 години бяха разработени евтини български природни препарати за лечение на всички видове камъни в рамките на един месец?? Болните след операцията нямали били проблеми?? Дрън, дрън! Е как да нямат? Махнат ли ти жлъчката, след една година имаш реален шанс да умреш от рак на дебелото черво!! Освен това трябва да спазваш строга диета!! Ама на тях какво им пука за теб?? Нали ще си платиш подобаващо!! А

Недоволен от лекаря
05/18/2018 19:49:06

Пич, кажи какви са тия български лекарства. Аз имам нещо, но тоя / лекаря де / не казва нищо, само вика спазвай режим на хранене.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*