За хората, които не ядат месо или страдат от анемия

Недостигът на желязо е сериозен проблем, който води до анемия, предупреждава CureJoy. Когато нивото на желязо в кръвта падне, червените кръвни клетки не могат да произвеждат хемоглобин, което води до умора и анемия.

Тялото трябва постоянно да попълва желeзния резерв, за да поддържа нивото на хемоглобина и работоспособността. Това може да стане с ядене на богати на желязо храни. Например смокини, фурми, кайсии нар или стафиди.

Желязото има важна роля при доставката на кислород и вода до всички органи на тялото. За съжаление в много от продуктите то е във форма, която трудно се усвоява от организма. Но не и в месото. Ето защо дефицит на желязо има най-често при вегани и вегетарианци. Те трябва да приемат повече витамин С за по-добро усвояване на желязото.

Седем плода, богати на желязо, за предотвратяване на анемията

1. Фурми

Фурмата е много сладък плод, яде се пресен или сушен. В изсушен вид фурмите дават енергия и са изключително богати на желязо. В 250 г фурми има 3 мг желязо. Фурми с прясно мляко са идеалната здравословна закуска. Те могат да се използват и за приготвяне на сладкиши. Добавете фурми и в салати, печива, конфитюри.

2. Кайсии

Кайсиите са богати на белтъчини, въглехидрати, витамин А, желязо и други минерали. Това важи с особено за сушените кайсии, които могат да се съхраняват по няколко месеца. 100 г сушени кайсии съдържат половината от дневната норма желязо.

Свежите кайсии могат да се консумират под формата на сок, да се комбинират със сладолед, овесено брашно, да се добавят в салати и сладкиши.

3. Смокини

Смокините се ядат пресни или сушени. В изсушена форма всички полезни свойства в тях се удвояват. Най-добре е да се накиснат за една нощ, а след това да се добавят към каша, да се гарнира с тях сладолед или да се приготви сладкиш.

4. Стафиди

Те са изключително полезни заради високото съдържание на желязо и глюкоза. Половин чаша стафиди съдържа 1,6 мг желязо, което лесно се абсорбира от организма и помага на процеса на образуване на кръвни клетки.

Стафиди с белени бадеми, кашу или шам фъстък са най-добрата комбинация.

5. Домати, сушени на слънце

Сушените домати не са толкова популярни, но се приготвят лесно. В една порция се съдържат 9,1 мг желязо.

Дневната доза желязо за възрастен е 18 мг, а за дете - 10 мг. Така сушените домати осигуряват на децата дажбата желязо  почти напълно, а за възрастните наполовина. Можете да ги ядете и в суров вид, печени, задушени, консервирани.

6. Сушени сини сливи

Сушените сини сливи е най-добре да бъдат накиснати за една нощ. Не изхвърляйте водата - в нея също има полезни вещества.

В 100 г сушени сливи се съдържат 9 мг желязо. Можете да ги добавите към фъстъци, зърнени храни, сладкиши, направете сладко или желе от тях.

7. Нар

Нарът е полезен за тези, които страдат от анемия с недостиг на желязо. Най-добре е да се яде пресен или да се добавя към салатите.

Освежаващият сок от нар ще запълни дефицита на желязо, ще помогне в борбата срещу депресията, ще бъде отлично допълнение към вашата диета.

Поддържайте нивото на желязо в кръвта, останете здрави и активни, като използвате тези плодове.