Устройството активира невроните при нефункционираща ретина

Учени от университетите в Тел Авив в Израел и Линкьопинг в Швеция разработват ретинова протеза, която да връща зрението на слепци. Тя е от евтини органични пигменти, които се използват в печатарски мастила и в козметиката. Състои се от малки пиксели като сензор за цифрова камера с нанометричен мащаб, писа “Сайънс дейли”.

Изобретението представлява фотоактивен филм, който превръща светлинните импулси в електрически сигнали. Те на свой ред стимулират невроните.

Човешката ретина се състои от няколко тънки слоя клетки. Светочувствителните неврони в задната част на окото преобразуват светлината в електрически сигнали, докато други клетки обработват нервните импулси и ги предават по протежение на оптичния нерв към област на мозъка, наричана “визуална кора”.

Изкуствената ретина ще се имплантира в окото, когато зрението е загубено при дегенерация на ретината, т.е. понижена е функцията на светочувствителните клетки, заради което те не успяват да превърнат светлината в импулси и да създадат образ.

Новото изобретение се състои от тънък кръгъл филм от фотоактивен материал, който наподобява индивидуален пиксел с датчик за цифрова камера. Всеки пиксел е около 100 пъти по-тънък от една клетка и има диаметър по-малък от диаметъра на човешки косъм. Състои се от пигмент от полупроводникови нанокристали.

Пигментът е нетоксичен и обикновено се използва в козметиката и мастилото за татуиране.

“Оптимизирахме фотоактивния филм за близка инфрачервена светлина, тъй като тъкани като костите, кръвта и кожата са най-ясни при тези дължини на вълната. Очакваме това да увеличи възможността за други приложения при хората”, казва Ерик Гловацки, главен изследовател на групата за органични нанокристали в Лабораторията по органична електроника в Университета в Линкьопинг.

Той описва изкуствената ретина като микроскопична поничка с кристал, в средата на който има пигмент и метален пръстен около него. Той действа без външни съединители и нервните клетки се активират без забавяне.

“Времето за реакция трябва да е кратко, ако искаме да стимулираме нервните клетки”, казва Дейвид Ранд, докторант в университета в Тел Авив.

“С новата протеза нервните клетки се активират директно. Ние показахме, че нашето устройство може да се използва за стимулиране на неврони не само в мозъка, но и в нефункциониращи ретини”, допълва той.

По създаване на протези за ретини учените работят от десетилетие. Досегашните разработки обаче включваха и помощни устройства като батерии и очила, тъй като имплантите не могат да се използват самостоятелно.

Новата протеза се имплантира без нужда от такива устройства и дава по-ясен образ.