Идва времето на пресните зелени храни, богати на витамини. Ще ви припомним още веднъж главните ползи на някои от тях, като същевременно обърнем внимание и на рисковете, за които често забравяме.
Коприва
Младата коприва е истински склад на полезни вещества, които влияят благотворно както на вътрешното, така и на външното ни състояние. Това растение ни помага да се справим е пролетната авитаминоза, притежава противвъзпалително и кръвоспиращо действие, спомага за по-бързо зарастване на раните, подобрява зрението, нормализира дейността на сърдечносъдовата система, черния дроб и пикочния мехур.
Отварите и запарките от коприва съдействат за възстановяване след коремни операции, облекчават менструалните и мускулните болки, насищат кръвта и тъканите с кислород, извеждат токсините, понижават нивото на кръвната захар, повишават хемоглобина. При външно приложение се използват срещу пърхот и косопад. От кашица от коприва се приготвят подхранващи и успокояващи маски за лице. Младата коприва може също да се изсуши, консервира или замрази, без да изгуби полезните си вещества.
Коментари