Високото кръвно налягане е причина за редица застрашаващи живота заболявания. Промяната в менюто е добър начин да се предпазите. За целта на първо място е необходимо да спрете да солите обилно ястията. Отказът от сол обаче все още не е гаранция, че сърцето и кръвоносните съдове са в безопасност.

Наред с намаляването на солта, лекарите препоръчват консумация на много плодове и зеленчуци – в тях има достатъчно натурални соли. Ако храната ви се струва безвкусна без сол, наблягайте на билките и подправките: чесън, хрян, магданоз, копър, кориандър. Когато варите зеленчуци, не подсолявайте водата, а и добавяйте лимонов сок и подправки.

Старайте се да консумирате поне две вегетариански ястия дневно, тъй като при този тип храна нивото на холестерол е съвсем ниско. Според някои данни строгото веганско меню само за две седмици понижава със 37 мм долната граница и с 13 мм горната граница, като теглото се намалява с около 7 кг. Консумирайте месо не повече от 2 порции по 100 г дневно. Опитайте се да намалите до минимум или да спрете консумацията на червено месо. За десерт предпочитайте ядки (не повече от 200 г седмично), сухи или свежи плодове. Може да пиете до 1,5–2 л вода дневно, но е важно тя да не се задържа в организма.

Наблягайте на следните продукти: цвекло, зеле, моркови, ряпа, тиквички, домати, краставици, зеленолистни, целина; диня, пъпеш, киви, манго, авокадо, банани, цитрусови плодове, грозде, ягоди, череши, сухи плодове; обезмаслени млечни и киселомлечни продукти; ядки, семки, бобови храни; каши, пълнозърнест хляб; немазни риби; сок от нар, моркови, портокали, боровинки; какао и черен шоколад (минимум 70%).

Целия текст четете тук