В НЗОК има сбъркана счетоводна политика. При положение, че всички знаят колко са задълженията към чужди здравноосигурителни институции, в официалния отчет на НЗОК фигурираше числото 7,5 млн., което е категорично невярно. А дали задълженията са платими е друг въпрос, каза в студиото на "Денят започва" заместник-министърът на здравеопазването Бойко Пенков.

По думите му тази година в бюджета на НЗОК има предвидени 73 млн. лв. Тези пари са дължими на сдружението на германските каси и на другите чужди каси. Те са разсрочени задължения, платими към тази година. Ще има поредица от срещи, за да се договори с чуждите осигурителни институции темпът на разплащане, така че да се изчистят всички задължения, каза Пенков.

"Това го имаше преди 15 години в Европа - някои отиваха за лечение в съседна държава. Това наложи да се освободи движението на хората да могат да получават медицинска и друг вид помощ в рамките на съюза. Цените и консултациите, които плащаме ние, са по-различни от тези, които са като възможност", обясни Пенков.

За пръв път в последните години имаме такова нарастване на приходите в бюджета на касата над 400 млн. Това ни даде възможност, преговаряйки с Лекарския съюз, да променим някои цени, които не бяха пипани десетилетие, допълни зам.-министърът.

"Вече ще имаме основанието да търсим работата да бъде добре свършена. Повече пари - по-добро качество. Има какво да се направи за извънболничната помощ. Няма смисъл да плащаме за скъп болничен престой, когато нещо може да се случи вътре. Трябва да се направи преостойностяване на тази услуга навън", каза още той.