На официална среща преди минути съсловните организации на лекарите и зъболекарите подписаха Националните рамкови договори за 2018 г. Те ще увеличат цените на повече от половината клинични пътеки, ще има повече направления за пациентите за изследвания, образна диагностика и профилактика, ще осигурят и тотални зъбни протези за възрастните хора между 65 и 69 г.

"Новите рамкови договори надграждат сега действащите и ще осигурят спокойствие в системата на здравеопазване. Всички ние направихме големи отстъпки", каза здравният министър Кирил Ананиев.

"Този договор добавя над 400 млн.лв. допълнително пари за здравния сектор, увеличени са и цените на над половината клинични пътеки, като при някои от тях увеличението стига до 450 лв.", допълни Ананиев. Той посочи,че ангажиментът, който пое, да увеличи клиничните пътеки, по които работят общинските болници, е изпълнен.

Освен клиничните пътеки, с новият рамков договор се увеличават и парите за направления, профилактика на детското и майчиното здраве, рехабилитация, долекуване и превенция. От 1 септември ще има и безплатни протези за възрастните хора от 65 до 69 години.

Ананиев увери още,че се работи по нов здравноосигурителен модел, който ще намали течовете и ще осигури правилно разходване на средствата.

"Аз и екипът ми успяхме да уверим ръководството на държавата,че имаме готов план да не изпадне касата във финансови нарушения", коментира Ананиев проведената по-рано днес среща с премиера Бойко Борисов.

До 15 май здравната каса и Министерство на здравеопазването ще направят план за разсрочване на просрочените задължения, които ще бъдат изплатени в рамките на 73-те млн.лв., предвидени за разплащане по това перо за тази година.

Видео: Десислава Кулелиева