Борисов вика лекарите и зъболекарите на среща в сряда

Два гласа може да провалят сключването на националните рамкови договори с лекарите и зъболекарите за 2018 г., стана ясно ден преди подписването им.

Става въпрос за надзора на здравната каса, който също като съсловните организации прави вътрешно гласуване, за да реши дали да подпише рамков договор, или не. На пробно гласуване в понеделник едва трима от общо деветимата членове са били “за”, един отсъства от страната и не гласува, а останалите 5 са били “въздържал се”.

Днес в 14 ч ще бъде финалната среща на надзора, на която ще се вземе окончателно решение. Очаква се още двама човека да гласуват “за” и така броят им да стане 5. Законът обаче изисква мнозинство от 7 души.

Така тези два гласа могат да се окажат решаващи не само за бъдещата работа на болниците и лекарите, но и за пациентите, за които тази година се договориха допълнителни дейности.

По информация на “24 часа” въпросните два гласа са на представителите на държавата в надзора на касата и по-точно на финансовото министерство.

“Лекарският съюз е крайно обезпокоен от създалата се възможност за отказ от подписване на рамков договор за 2018 г. След активни двумесечни преговори съз здравната каса и постигнати договорености, които могат да внесат стабилност в системата на здравеопазването и да гарантират продължаващите здравни грижи на българските граждани, надзорният съвет на касата неглижира подписването му”, казаха от лекарския съюз.

Несериозно е твърдението, че не се е знаело за задълженията на касата към чужди здравни фондове, защото настоящият министър на здравеопазването беше председател на надзора на касата”, посочват още оттам. Причина за напрежение стана именно искане на финансовия министър Владислав Горанов подписването на договорите да се отложи, ако имаме големи дългове към чуждите каси. В понеделник стана ясно, че страната ни е просрочила дългове за 133 млн. лв.

В 11 ч днес премиерът Бойко Борисов е извикал на среща съсловните организации на лекарите, зъболекарите и представители на Министерството на здравеопазването.

Всичко това се случва, след като и в петък, и в понеделник зам. здравният министър и шеф на надзора Жени Начева уверяваше, че няма да има проблем с подписването на рамковите договори.