Бременните имат допълнителен профилактичен преглед, напомнят зъболекарите

От 1 септември за пенсионерите да има безплатни зъбни протези. Тази нова дейност е договорил Българският зъболекарски съюз със Здравната каса в рамковия договор им за 2018 г. Тя ще се изпълни, ако се стигне до подписването му.

Безплатните протези ще са тотални. Това означава, че се изработват само за хора, на които им липсват всички зъби на горната, долната или и на двете челюсти. Те ще се отпускат първоначално само за пациенти между 65 и 69 години.

В тази група са 483 000 българи. От тях 20% са без зъби на горната челюст, 17% - на долната, а 13% са напълно обеззъбени, каза д-р Николай Шарков, председател на зъболекарскиия съюз.

Всеки пенсионер има право на до 2 протези в рамките на 4 г. - толкова е срокът, в който могат да се носят. След това ще се заменят, отново безплатно.

До края на годината за безлатните протези са предвидени 20 млн. лв. Важно уточнение е, че трудът на зъботехниците, т.е. изработката на протезите, е за сметка на пенсионерите. Цената им варира между 50 и 80 лв. за протеза, посочи д-р Шарков.

"Това, което постигнахме, е голяма крачка напред. Сега пациентът трябва да извади от джоба си 250 лв. за протеза. Разликата е много голяма”, обясни той.

Други новости в пакета за деца и възрастни за тази година няма. Зъболекарите обаче припомниха, че за децата с психични проблеми зъболечението се покрива на 100% от касата. Децата в домове и затворниците ползват пакетите за здравноосигурени лица.

Бременните имат право на допълнителен преглед, припомни д-р Шарков, и той не е само профилактичен. На него зъболекарят дава насоки за хигиената и начина на хранене в различните периоди на бременността, за да се изгради добра костна структура на детето.