Терапията с ботулинов токсин засега е първо и единствено средство за повлияване на заболявания, при които има нарушения във функцията на единични мускули или мускулни групи и оттам на повтарящи се неконтролирани движения. Движенията са различни според засегнатите мускули, обяснява д-р Елисавета Енишейнова от Александровска болница, която прилага терапията вече две години. Тя е ефикасна при спазъм на очните мускули, когато човек не може да отвори очи; при неволево извиване на шията, понякога с повдигане на рамото. При пианисти и учители, на които се схващат пръстите и китката при свирене и писане.

Неприятно е, когато има неволеви движения в мимическите мускули и лицето се криви, появяват се гримаси, които болният не може да потиска. Единственият начин да се повлияят тези нежелани движения е да се предизвика временна парализа на мускулите чрез инжектиране на ботулинов токсин. Но трябва да се прецизира кои са свръхактивните мускули и само те да бъдат инжектирани. Например при схванати пръсти от писане (графоспазъм), се инжектират мускулите в предмишницата, които сгъват пръстите.

Важна е и техниката на влагане на ботулина. Ако е съхраняван неправилно - например при стайна температура, или не е спазена пропорцията при разреждане, ефектът е незадоволителен.

Нарушенията във функцията на мускулите се лекуват трудно, могат да прогресират и да обхванат и други мускули. Ако е засегната шията например, след време се засягат и мускулите на тила, раменете, китката. Ботулинът решава временно проблема, като ефектът се проявява към втората седмица и се задържа 4-6 месеца.

„Ако се прилага няколко пъти, като че ли ефектът става по-дълготраен, казва неврологът. В литературата се посочва, че той може и да се изчерпи поради образуването на антитела. Аз нямам такива случаи в практиката си и ако пациентът е реагирал добре, а при следващата апликация не се постигне желаният ефект, по-скоро медикаментът е компрометиран или неправилно приложен, отколкото инактивиране от антитела“.

Ботулинът се използва и срещу чести пристъпи на мигрена. Инжектират се определени точки в мускулите по черепа – на челото, на слепоочието, на, тила и на шията.

Използва се и при болести на централната нервна система, свързани със спастично повишен мускулен тонус. Например при инсулт, множествена склероза и детска церебрална парализа. Добре е болните да знаят, че инжектирането няма да повиши мускулната сила и обема на движения и парезата ще остане. Но рехабилитацията ще е по-ефективна.

С токсина се лекува и повишено изпотяване на дланите и стъпалата, по-рядко подмишниците. За 6-8 месеца се постига много добър ефект. Но много боли при инжектиране на дланите и налага локална или блокова анестезия.

Токсинът изисква и тест за алергични реакции, но не се прилага на бременни и кърмачки. Усложнения може да има само при предозиране и обхващане на съседни мускули, но те постепенно изчезват.

Инжектирне на ботулин в ръката
Инжектирне на ботулин в ръката