Проучване на испански изследователи набелязва съвпадения след проучване на над 30 хиляди здравни досиета. Открива и разлики според пола.

Изследователи от университета в Аликанте в Испания правят връзка между месеца на раждане на човека и 27 хронични заболявания на основата на проучване на здравните досиета на близо 30 000 души. Целта им е да видят как сезонът, в който сме родени, се отразява на здравословното ни състояние.

Анализирайки данните за заболяванията в мащабната извадка, учените посочват най-често повтарящите се диагнози при мъжете и при жените по месеци (вижте получените от тях резултати в инфографиката по-долу).

Проучването, публикувано в списанието Medicina Clinica , допуска, че развитието на плода в летните и през зимните месеци залага разлики в имунната система още в утробата. Според испанския екип това е свързано с влиянието на витамин D. Обилната слънчева светлина през лятото стимулира образуването на витамина в кожата, а през последното десетилетие се установи, че той има неподозирано голямо значение за добрите защитни сили на организма и стартово, и по-късно в живота.

Изследването установява, че като цяло за бебета, родени през септември, има по-малък риск от хронични заболявания.

Оказало се, че жените, родени през юли обаче, с 25% по-често били диагностицирани с високо кръвно налягане. Докато при мъжете най-малко хипертоници имало сред родените през юни - с 34% по-малко от пиковите месеци.

Проф. Хосе Антонио Кесада, който ръководи проучването сред испанското население, отдава отликите на различното според месеците на утробно и ранно детско развитие излагане на ултравиолетови лъчи и свързаното с това образуване на

витамин D,

температурата,

сезонните вируси

и алергени,

типични за периода. Според него половите особености задават различна уязвимост при мъжете и жените спрямо тези фактори.

Подобни опити за извеждане на закономерности според рождения месец са правени и от други колективи, но като правило данните се посрещат скептично. Или дори са заклеймявани с квалификации, че са “надеждни”, колкото хороскоп.

Възраженията на най-непримиримите опоненти са главно в сферата на спора дали може да се приеме “толкова елементарна връзка”, без да се отчитат стотиците други вътрешни предпоставки и фактори на средата, които влияят върху здравето.

Модерната медицина не отхвърля априори изводите, направени на база на хиляди съвпадения и от различни екипи. По-скоро се прави уговорката, че изводите не може да бъдат генерализирани за цялото население на планетата. Логично е, че в един и същи месец в отделните точки на земята климатичните фактори се различават като ефект.

Влиянието на датата на раждане не е наше откритие, още Хипократ казва, че който не познава астрологията, не може да е добър лекар. Да, въздействат много фактори, и то през целия живот, това е безспорно. Но със сигурност нашето здраве се влияе от сезона и месеца ни на раждане, но причините за това не са нито космически, нито звездни или окултни, а чисто биологични, медицински и социални и нямат нищо общо с тайнствени сили, астрология и хороскопи. Това каза в първото интервю на тази тема у нас известният кардиолог доц. Сотир Марчев, директор на Българския кардиологичен институт. Пред в. “24 часа” той обясни, че основната причина е незрялата имунна система, с която се ражда бебето. Затова например децата, които идват на бял свят по време, в което въздухът е наситен с прашец от цъфтежа на растения, са изложени на силната им атака. Недоизградената имунна система не може да преодолее дразнението от многото алергени и за тези деца е много по-вероятно да развият алергии, от които да страдат цял живот. Реално не е от значение точната дата на раждането, а фазата на разгръщане на цъфтежа на растенията през сезона, обясни кардиологът. Да речем, в Южна Европа рисков за алергии е още април, в Централна пикът започва през май, в северните страни - през юни. Сезонът, в който човек се ражда, влияе дори върху психическото му здраве, напомни ученият. “През зимата се раждат повече шизофреници, отколкото през другите сезони. Като пикът е през декември. И това е факт, пише го в учебниците по медицина в цял свят. У нас също е потвърдено в практиката от проучване на колеги от Военномедицинска академия по времето, в което казармата беше задължителна. Най-много случаи на отключване на шизофрения имаше сред родени през декември.” Доц. Марчев цитира и данни, че родените в началото на лятото имат по-здрави кости и страдат по-рядко от костно-ставни проблеми, а есенните и зимните бебета - обратно. Определя се от разликата в слънчевото греене, под чието въздействие се образува витамин D. 

А ето и инфографиката с резултатите, обобщени от испанските изследователи.