Рейтингът на най-добрите средства за предпазване от грип се оглавява от чесъна и лука. Те са богати на фитонциди и етерични масла, които елиминират вирусите още във във въздуха. Съдържат също витамини и микроелементи, които усилват имунитета. Яжте често чесън и лук, въпреки лошия дъх, който оставят. Ефектът настъпва веднага и трае докато се усеща специфичният им мирис - до 2 часа. Той се усилва, ако заедно с чесъна и лука се яде сланина или бекон. Важно условие е това да става преди човек да излезе навън сред вирусите. Ако наоколо някой е болен, "защитата" трябва да се подновява на всеки 3 часа.

Чесънът и лукът не са подходящи при болен стомах или бъбреци (може да се появи обостряне), както и за кърмачки (влошават вкуса на млякото). Но дори и в тези случаи не си струва човек да се откаже напълно от лука и чесъна. Няколко скилидки може да се сдъвчат, без да се гълтат.

На второ място са интерфероните, които стимулират имунитета. Те са подходящи само при имунодефицит, на здравите не са им нужни. За хора с хронични болести, например често обострящ се херпес, с възпаления на бъбреците или на бронхите интерфероните са противопокни, както и при артрит, червен вятър, тиреоидит, бременност и кърмене и при деца до 7 години.

Обикновено хората с отслабнал имунитет пият един препарат, а не няколко. Ефектът настъпва на следващия ден след началото на приема. Дозата не бива да се превишава, защото ефектът може да е обратен. Много от тези средства се продават без рецепта, но е добре да ги предпише лекар.

Имунитетът може да се повиши с ехинацея или с прополис. Ехинацеята има адаптогенни свойства - помага на организма да се приспособи към всякакви промени. Смята се за най-добра от адаптогените като женшен, лимонник, елеутерокок. Пият се по 20-30 капки 30 минути преди всяко хранене. Преди да се глътне, се задържа в устата за кратко. Не се препоръчва за бременни и кърмачки, както и при автоимунни болести. Може да се приема и от деца над 4 г., като дозата се определя от лекар.

В прополиса има около 250 активни вещества, които вдигат имунитета и действат антивирусно. Ефектът настъпва още същия ден. Не се препоръчва на хора с алергия към пчелни продукти.

На четвърто място е предпазната маска. Тя се носи на оживени места например в транспорта, в киното и театъра, в поликлиниката. Добре е да се сменя често. Ако вирусите във въздуха са много, тя може да ги спре максимум за 3-4 часа.

Ако човек е болен, киха и кашля в маската, дя я сменя още по-често. Иначе заразата, от която тялото иска да се освободи, се връща в него. Ако болният е сам у дома, няма нужда от маска, разбира се.

На пето място е оксолиновият мехлем - едно от най-достъпните противовирусни средства. Нанася се във всяка ноздра с кръгови движения. След като човек се прибере у дома, промива носа си с вода (най-добре сапунена), за да отстрани попадналите там вируси, и след това нанася мехлема.

Негова алтернатива са етеричните масла. Те отблъскват вирусите от носа. Мажат се по същия начин, но все пак не са толкова ефикасни. Срещу грип са подходящи евкалиптово, борово, анасоново, карамфилово масло и маслото от чаено дърво. Вирусът се стопира и ако носът се маже с някаква мазнина - боров вазелин или по-мазен крем.

На шесто място е класиран витамин С. Най-много от него има в цитрусите (дневната доза идва от 2 портокала, 4-5 мандарини, 3 лимона), кивито (1 плод дневно) и зелето. Много витамин С дава отварата от шипки. Шепа от тях се начукват и се варят 15 мин. в 300 мл вода. От нея се пият по 2-3 чаши дневно преди хранене. Да се оставят шипките в термос с гореща вода цяла нощ не бива, защото голяма част от витамин С се унищожава. Витаминът може да се приема и на таблетки.

Инструкции

Върлуват ли грипни вируси, човек трябва да плакне носа си с подсолена вода през 2-3 часа, за да отмие попадналите в него вируси.

Ръцете да се мият често, особено след возене в обществен транспорт и ръкуване. Може да се използват и мокри кърпички.

Ако се пият по 2 л вода и чай дневно, ще се предпазят дихателните лигавици от изсъхване. При сухи лигавици вирусите по-лесно попадат в тялото.

Да се яде люто - то разширява кръвоносните съдове и подобрява кръвообращението. Това е важно в грипния сезон, защото инфекцията се задържа в тялото, ако кръвоносните съдове са свити (спазмодични).