Европейска оценка колко са полезни нови лекарства и здравни технологии

Живеем в епоха на вълнуващи открития в областта на здравеопазването. Прецизните лекарства и авангардните медицински изделия, включително методи за диагностика, могат коренно да променят нашето здравно обслужване, предлагайки ефективни решения за пациентите.

Независимата, прозрачна и ефективна оценка на новите здравни технологии, известна като оценка на здравните технологии (ОЗТ), помага да се отсеят наистина полезните новаторски технологии от тези, които изглеждат многообещаващо само на хартия или по търговските изложения.

Ето защо приетото на 31 януари 2018 г. предложение на Комисията за устойчиво сътрудничество в областта на ОЗТ в ЕС ще донесе ползи както за пациентите, така и за националните органи и сектора.

Какво

представлява

оценката на

здравните

технологии?

С помощта на ОЗТ се обобщава информацията за медицинските, социалните, икономическите и етичните въпроси, свързани с използването на дадена здравна технология, като това се извършва по систематичен, прозрачен, безпристрастен и надежден начин. Тези характеристики на ОЗТ ѝ отреждат възлова роля в усилията на държавите от ЕС да осигурят достъпно, качествено и устойчиво здравно обслужване.

ОЗТ дава отговор на въпроси като:

- Това лекарство по-подходящо ли е за лечението на определено заболяване?

- Този нов скенер ще подобри ли наистина диагностиката?

- Колко ще струва на системата на здравеопазване това лекарство/изделие?

Сътрудничеството в областта на ОЗТ в ЕС има огромен потенциал за пациентите. Ако ОЗТ се прилага по-мащабно, пациентите ще имат по-бърз достъп до иновативни здравни инструменти, например прецизни лекарства и кръвни тестове за откриване на различни видове рак, както и до други актуални открития в медицината. Предложението дава възможност за повече прозрачност на терапевтичната добавена стойност и ще осигури

по-бърз достъп

до нови

технологии

за пациентите, което може да се окаже решаващо и дори да спаси човешки живот.

С това предложение комисията създаде рамка за съвместна клинична оценка в две области: за нови лекарствени продукти и за някои нови медицински изделия, включително такива за инвитро диагностика.

Съвместните оценки трябва да са съсредоточени върху клиничните ползи, които тези нови технологии предлагат в сравнение със съществуващите здравни технологии. Въз основа на резултатите държавите членки могат да вземат решения за добавената стойност в своя национален контекст.

Именно от решенията на национално равнище зависи

в каква степен

пациентите ще се

възползват

от по-бързото внедряване на перспективните иновативни технологии. Въпреки това при годишни разходи за здравеопазване в ЕС, възлизащи на 220 млрд. евро за фармацевтични продукти и 110 млрд. евро за медицински изделия, което е малко над 25 % от годишните разходи за здравеопазване, националните органи имат ясен интерес да вземат под внимание оценките, които могат да доведат до по-малки разходи и по-добри резултати за пациентите. С помощта на икономически ефективни иновации действително може да се постигне по-ефективно и устойчиво здравеопазване в държавите членки, които изразходват средно 10 % от своя БВП за здравни грижи.

Съвместната работа по клиничните оценки в ЕС ще се извършва от координационна група на държавите членки по въпросите на ОЗТ, в която участват представители на националните органи.

Съвместната работа на равнището на ЕС ще предотврати дублирането на усилията на държавите членки и ще им позволи да обединят експертния си опит и да използват по-добре своите ресурси.

Нашето предложение е балансирано и амбициозно и отчита специфичните характеристики на секторите на фармацевтичните продукти и на медицинските изделия. В него се предвижда постепенно въвеждане (три години от момента на влизане в сила до момента на прилагане в държавите членки плюс допълнителен 3-годишен преходен период), за да се предоставят на националните органи и отрасъла достатъчно време за приспособяване към новите процедури.

Кои са четирите

стълба на

съвместната

работа по ОЗТ?

- Съвместна клинична оценка, съсредоточена върху най-иновативните здравни технологии с най-голямо потенциално въздействие върху пациентите в ЕС.

- Съвместни научни консултации, в рамките на които разработващите дадена здравна технология могат да поискат информация от органите за ОЗТ за това какви данни и доказателства трябва да представят.

- Преглед на новите открития, за да се гарантира, че здравните технологии, които са най-перспективни за пациентите и здравните системи, се набелязват на ранен етап и се включват в съвместната работа.

- Доброволно сътрудничество в области извън обхвата на задължителното сътрудничество (напр. хирургическите процедури или икономическите аспекти на здравните технологии).

Предложението идва след повече от 20 години на доброволно сътрудничество в тази област, включително доброволна мрежа в целия ЕС и три последователни съвместни действия. Време е за следващата стъпка — укрепване на сътрудничеството в ЕС в тази област, подкрепа за което изразиха 87 % от участвалите в обществената консултация.

* Заглавията са на редакцията