“24 часа” от месец работи върху проекта TREND Y, за да започнете да опитвате и живота, разказван от родени след 1989 г. Те са от поколението Y или Echo Boomers, което е демографска група от хората, появили се на бял свят между 1980 и 2000 г. Съвсем скоро обаче тези млади жени и мъже ще станат 40% от работещите. Едни от най-точните описания на поколението Y дава докторът по икономика Явор Янкулов от сайта e-training,bg, за който те са твърде различни, за да бъдат описани с една дума. И все пак са:

- Отворени - във всякакъв смисъл. Израснали с интернет и свят без граници

- Оценяват всичко и подлагат на критика

- Силата на авторитета не им е достатъчна - искат факти и доказателства, доказателства

- Прекарали 12-15 години в една “образователно-информационна среда” - училище и университет. Знаят много за много неща, но почти нищо конкретно

- Силно прагматични. Знаят какво не искат да работят и за каква заплата ще работят

- Търсят етичен, социално отговорен и толерантен работодател

- Имат дългосрочни цели и ценят свободата си

Младите жени и мъже, чиито имена ще прочетете по-долу, са репортери в “24 часа”. Всички са родени след 1989 г.

Новият метод струва 500 долара и може да спаси милиони животи

Нов кръвен тест може да открие раково заболяване с до 98% точност при пациенти без симптоми, съобщи в. “Гардиан”. Големият пробив в медицината е на екип от американския университет “Джонс Хопкинс” в Балтимор, щата Мериленд. Технологията, наречена CancerSEEK, може да улавя 8 форми на коварната болест - от тези на яйчниците до рака на гърдата. Медиците смятат, че при ежегодни посещения при лекаря кръвният тест може да диагностицира рака в ранен стадий и да спаси милиони човешки животи.

Туморите оставят миниатюрни следи от мутиралата си ДНК и от протеините, които създават в кръвния поток.

Тестът търси мутации в 16

гена, които обикновено

прерастват в карциноми,

и осем протеина, които често се отделят при образуването на рак.

Въпреки че точността на теста варира в зависимост от вида на рака, той се познава в около 70% от всички случаи, което е по-добре от всеки наличен метод за ранна диагностика според изследователите.

“Тестът представлява следващата стъпка в променянето на фокуса в изследването на рака от заболяване в напреднал стадий към заболяване в ранен стадий, което, аз вярвам, ще е особено важно за намаляването на смъртните случаи, причинявани в дългосрочен план”, заяви проф. Берт Вогелщайн от университета “Джонс Хопкинс”.

В САЩ около 39% от възрастните ще получат диагнозата рак в определен момент от живота си, отбелязва в. “Дейли мейл”.

Учените анализирали кръвни проби от 1005 онкоболни в ранен стадий на заболяването. Те имали различни тумори - на яйчниците, черния дроб, стомаха, панкреаса, хранопровода, дебелото черво, белия дроб или гърдата. На нито един от участниците в теста ракът не се е бил разпространил. CancerSEEK обаче показал висока степен на прецизност, като открил

над 90% от рака на

яйчниците и черния дроб

С 69% точност тестът установил и тумори на стомаха, панкреаса и хранопровода. Тези форми на заболяването обаче обикновено са трудни за откриване, твърдят учени. Най-зле новият метод се е представил при рака на гърдата, където е открил само 33% от случаите.

Тестът бил използван върху 812 здрави хора и е дал само седем фалшиви положителни резултата, което е по-малко от 1%.

“Изключително съм развълнуван.

За нас това е като Светия

Граал - кръвен тест да

диагностицира рака вместо

скенер или биопсия”,

заяви доктор Герт Атард от Центъра за изследване на рака в Лондон.

Има и скептици на изследването. Според доктор Пол Фароу от университета “Кеймбридж” е необходима още работа, за да може тестът да открие рака, когато той не е в толкова напреднала форма.

“Фактът, че един тест разпознава рака, не означава, че ще бъде полезен за ранните стадии на болестта, когато симптомите не са изявени. Ефективността на проучването в тази област е 40%”, смята Фароу.

Има обаче два потенциални проблема, свързани с теста. Първият е с протеините, използвани като маркери за увреждане на тъканите. Хора, които не са заболели, но страдат от някакво възпаление като артрит, могат да дадат фалшив положителен резултат.

Вторият потенциален проблем е ненужното и рисковано лечение на откритите малки тумори, които не биха се развили и не представляват никаква опасност.

Изчисленията сочат, че когато започне да се произвежда, тестът ще струва около 500 долара. Стойността му е сравнима с тази на други профилактични методи за ранно откриване на рак като колоноскопия.

С нарастването на рисковете от рак след 50-годишна възраст тестът ще бъде най-важен за възрастните хора, но и за по-младите, чиято семейна история може да ги постави в рискова категория, твърдят експерти.

“Използването на комбинация от избрани биомаркери за ранно откриване има потенциала да промени начина, по който засичаме рака, и се основава на същата логика за използване на комбинации от лекарства в лечението на различните видове рак”, казва Николас Пападопулус, старши ръководител на изследването и професор по онкология и патология.

Например, ако резултатите от кръвните тестове показват наличието на рак на стомаха, лекарят би могъл да препоръча на пациента да получи ендоскопия, за да потвърди резултатите. По същия начин резултатите от теста, сочещи за рак на дебелото черво, могат да доведат до колоноскопия още в много начален стадий и да се започне лечение.

“Новост в метода ни на класификация е, че той съчетава вероятността от забелязване на различни ДНК мутации с нивата на няколко протеина с цел взимане на финалното решение. Друг нов аспект на нашия подход е, че той използва машинно засичане, за да позволи на теста точно да определя мястото на тумор в малък брой анатомични точки в 83 процента от пациентите”, казва Кристиан Томазети, доцент по онкология и биостатистика.

Учените планират да проведат

петгодишно проучване

на около 50 000 жени

за 50 милиона долара,

за да преценят точността на CancerSEEK при хора, които до момента не са били диагностицирани с рак.

Все още не е ясно дали пък тестът няма да открие малки тумори, които никога няма да се размножават достатъчно, за да причинят симптоми.

Същевременно тайванска компания също обяви, че е създала тест, който търси туморни клетки в кръвта. Изследователите са тествали 620 души с потвърден рак на дебелото черво в болница в Тайван. Компанията заяви, че методът има точност от 84 до 88% за откриване на рак.

Тайванците обявиха, че проучванията в САЩ трябва да започнат тази година. Тестът се продава сега в Тайван за $ 500, но трябва да струва около $ 150 в САЩ, каза той.