Британски учен дава съвети как да подредим деня по биологичния си ритъм, за да сме щастливи и полезни

Да се събуждаш и да ставаш рано сутрин, често е непосилна задача за част от хората. За други пък е нещо обичайно и типично. Дали сте ранобудни птици, или за вас денят започва по обед, зависи изцяло от биологичния ви ритъм.

От това по кое време на денонощието сте активни, още

в средата на ХХ век

учените са отличили

три групи - чучулига,

сова и гълъб

Чучулигите са активни от призори, а вечер заспиват рано. Обратно - за совите денят започва по обяд и са особено активни вечер. Гълъбите пък са “златната среда”- лесно се нагаждат към наложен отвън ритъм, т.е. нямат проблем да се синхронизират с дадена ситуация. Според психолозите този тип е най-многоброен.

Оказва се обаче, че трите групи не могат да класифицират цялото човечество. Освен че сме склонни да се събуждаме в различно време, имаме различия и в качеството на съня, както и в количеството, от което се нуждаем, за да се чувстваме свежи и отпочинали.

Затова специалистът в областта на съня д-р Майкъл Бреус предлага нова класификация, която включва 4 хронотипа - мечка, лъв, делфин и вълк, пише в. “Телеграф”.

Ако човек научи кой тип е, ще успее да настрои всекидневния си график по биологичния ритъм.

Делфините спят леко

и най-често страдат

от безсъние

Те се събуждат рано, но са изморени почти през целия ден до вечерта, когато стават енергични и са максимално работоспособни, концентрирани и енергизирани. Много често за тях денят започва следобед и завършва в ранни зори.

Характерните им черти са предпазливост, невротичност, интелигентност. Обикновено те са по-интровертни личности, които избягват рискови ситуации, стремят се към съвършенство и обръщат голямо внимание на детайлите.

Подобно на лъвовете в природата, които се събуждат преди изгрев, за да ловуват,

хората от хронотип

лъв също стават

призори

Обикновено са много гладни сутрин и имат нужда от обилна закуска, след която са напълно готови да изпълнят заложените за деня цели. Целеустремени са, приемат предизвикателства и винаги имат стратегически планове за успех. Често хората, заемащи важни постове на главни изпълнителни директори и предприемачи, са от този тип.

Когато мечките не спят зимен сън, са много активни през деня, а вечер си почиват.

Принадлежащите към

хронотип мечка

спят най-малко

осем часа на нощ,

ако не и по-дълго. Отнема им по няколко часа сутрин, докато се разсънят напълно, през което време се чувстват гладни. Всъщност мечките са гладни през цялото време. Ако има храна, вероятно ще я хапнат независимо от времето.

В природата вълците “оживяват”, когато слънцето залезе. Тогава започват да ловуват, при това на глутници.

Човешкият “вълк”

също е ориентиран

към нощта

Те не са гладни сутрин, когато се събуждат, но през нощта стават много лакоми. Техният индекс на телесна маса (биологичен показател, който служи за определяне на здравословното тегло, в зависимост от техния ръст - б.р.) е средно висок. Поради хранителния си график и лошия избор на храна те са по-склонни да развият заболявания, свързани със затлъстяването. Податливи са и към развиване на депресии и тревожност. Вълците са креативни, непредвидими и се ядосват от това, че другите ги приемат за мързеливи.

На базата на тези характеристики д-р Бреус определя и точното време, което за всеки хронотип е най-подходящо за активна работа и взимане на важни решения, за спорт и пазаруване, до разговори с децата и дори кога да се влюбим.

Добрият график за делфинаби бил следният: събуждане в 6,30 ч, работа до 18 ч и пазаруване по обяд около 1 ч. Най-доброто време за взимане на важни решения за делфините според д-р Бреус е от 16 до 23 ч. Семейните делфини, които имат деца, е редно да разговарят с тях около 19 ч след обилна вечеря, когато са най-спокойни и търпеливи. Най-добре е да си лягат около 23,30 ч.

Лъвовете са още по-ранобудни и за тях денят може да започне около 5,30 ч. Времето до 11 ч е най-подходящо за вземане на важни решения, а на обяд е време за пазаруване. Разговорите с децата са сполучливи или сутрин или между 20 и 21 ч вечерта, а към 22,30 ч е време за сън за лъвовете.

Сутринта за мечките започва около 7 ч. Добре е да разпределят задачите си така, че срещата с близки и приятели на вечеря да е около 19,30 ч. Времето за разговори с децата е или след училище, или в неделя следобед, когато мечките са най-спокойни и търпеливи, отбеляза д-р Бреус.

Денят за вълците започва най-късно от всички останали - в 7,30 ч. Работят активно в следобедните часове. Между 17 ч и полунощ са във вихъра си за вземане на трудни решения. За разлика от останалите вълците са тези родители, които вечер имат енергия да помагат с домашните работи и четат приказки за лека нощ.

По отношение на любовта д-р Бреус казва, че най-доброто време за търсене на нов партньор е, когато сме в добро настроение. За делфините и мечките това е следобед, за вълците късно вечер, а за лъвовете сутрин и ранният обяд.