Чудесата на рекламата и стремежът към здравословен начин на живот са ни научили да вярваме, че някои храни са свръхполезни и обещават да ни направят млади, здрави, слаби и красиви с магическа пръчка. Но не винаги е така.

Мит 1: Храните с етикет „ниско съдържание на мазнини“ не са непременно полезни

Много хора смятат, че продуктите с 0% мазнини може да се похапват без ограничения и без опасност от напълняване. Проблемът е, че заради липсата на мазнини тези храни стават безвкусни и производителите се опитват да компенсират това, като добавят захар и много химически вещества. Така че продуктите с ниско или никакво съдържание на мазнини всъщност може да бъдат по-вредни от останалите.

Мит 2: Пресните зеленчуци и плодове са по-полезни от замразените

Плюсът на замразените плодове и зеленчуци е, че те се замразяват шоково почти веднага след откъсването им, поради което в тях се запазват повече полезни вещества.

Мит 3: Пълнозърнестият хляб помага за отслабване

Напоследък в супермаркетите се увеличава количество на предлаганите пълнозърнести видове хляб. Истината е, че в една порция от тях има около 300 ккал, което е почти равно на количеството калории в обикновения хляб. Ако консумирате прекалено много хляб от цели зърна, има риск да нарушите храносмилането си. Освен това, в него се съдържат вещества, които може предизвикат алергия.

Мит 4: Морковите подобряват зрението

Дори и да ядете по една щайга моркови на ден, това няма да ви спаси от очилата, ако имате проблеми със зрението. Бета-каротенът, който се съдържа в този зеленчук, всъщност подобрява остротата на зрението в помещения със слабо осветление. Тоест, ако хапвате редовно и достатъчно моркови, ще виждате по-добре на тъмно, но няма да се сдобиете магически с орлов поглед.

За останалите митове четете ТУК