Конституцията и сега пази всички полове, 3-ти просто няма

- Г-н Каракачанов, благодаря, че се отзовахте за рубриката “Различното интервю”, в която с политиците говорим за всичко, не само за политика.

- Надявам се, че ще говорим за различното интервю, а не само за различните.

- Да, но ще започнем с различните, за които сте убеден, че много фино се “пробутват” през една безспорна тема като правата на жените и защитата от насилие (Истанбулската конвенция).

- Правата на жените е тема, актуална вече 150 г., и едва ли има нормални хора на различно мнение - аз споделям 99% от написаното в тази конвенция, която се опитва да създаде норми, предотвратяващи домашното насилие. Но в документа има някои спорни моменти, определения, написани така завъртяно, че утре ще създадат прецеденти.

- Подготвят почвата?

- Подготвят почвата за нещо, което не е нормално. Става въпрос за определението “пол” и няма как да ме убеди някой, че полът е социална категория. Той е биологична категория.

Да, има минимален процент хора, родени с някакъв междинен пол, но той не е трети. Някои държави се опитват да налагат законодателство, според което родителите нямат право да възпитават децата си дали са момчета или момичета. Но едно същество не е “то”. Да, пак казвам - има природни изключения, но когато ти гарантираш правата на всеки един гражданин, ти гарантираш правата на всички. Защо трябва да създаваш прецеденти, с които утре някой да претендира за други, различни полове? Природата е създала само два пола по една много проста причина - защото по този начин се възпроизвежда човешкият род. Извинявайте, но във времето, когато Европа е атакувана по най-бруталния начин и ислямските радикали не крият желанието си да унищожат европейската християнска цивилизация, ние се занимаваме с това да има ли трети пол и как да изглеждат гей тоалетните! Това са смешни и несериозни неща. Ако други държави решат, че това е фундаменталният им проблем, си е тяхно право.

- В Щатите мъже раждат...

- Мога да ви кажа един виц за радио “Ереван” за една държава, в която, въпреки че науката е доказала, че мъж не може да роди, опитите продължават... Това е виц, подчертавам. Някой да не го възприеме като политическа нетолерантност.

Правата на всички вече са гарантирани - през конституцията, с онзи член, който казва, че всички български граждани, без разлика от етническа принадлежност, религиозна принадлежност или пол, са равни. И една конвенция, която се опитва да ни пробута термина, че полът е не биологична, а социална категория - това не го приемам. Точно това противоречи на нашата конституция - значи, ако си някакъв трети или четвърти пол, трябва да имаш някакви извънредни права? Защо трябва да приемаме, че имало дискриминация спрямо хората с друга сексуална нагласа, и те някой път били обект на посегателства? Извинявайте, в България в провинцията възрастните хора са ежедневно обект на физически посегателства, убийства и изнасилвания. Те не са ли хора? Те отделен пол ли са? Защото са възрастни, беззащитни и мишени на част от нашите сънародници, които са само с права и без задължения и смятат, че могат да ги бият и грабят.

- Не му ли казахте на премиера с точно тези аргументи? А Корнелия Нинова, която винаги иска да се разбира като мъж с мъжете, излезе мъжки и защити биологичния пол.

- Борисов остави свободен дебат и това е правилно. Още преди да се гласува дневният ред, аз предложих тази точка да отпадне, за да има първо обсъждане с всички организации.

Това не е разделение патриоти - ГЕРБ, защото 4-мата министри на патриотите гласуваха “против”, но и 4-ма от министрите на ГЕРБ.

- Каква е вашата прогноза? Да се замрази или да влиза в парламента за ратификация?

- Нашето общество не е узряло за подобни завъртени текстове. И защо при превода се използва терминът “джендър”, който в българския мир няма абсолютно никаква стойност, но в много европейски държави има друго значение - точно за трети пол. И ако ние го приемем така безкритично, утре ще стане това, което се случи с конвенцията за националните малцинства, заради която срещу България бяха заведени десетки дела - от всевъзможни цигански и малцинствени организации. ОМО “Илинден” все още води 3-4 дела срещу България и на базата на тази конвенция ще ги спечели и ще плащаме. Така че българските политици, преди да гласуват международни документи, трябва малко повече да мислят, да имат собствено мнение и да защитават интересите на своята държава. Ама конвенцията била европейска. Хайде да не сме папагали както преди 10 ноември - каквото идваше от Москва, да му викаме “браво” и да го вземаме веднага на въоръжение.

- За тези няколко месеца станаха ли патриотите по-системна, консервативна партия? Завихте ли надясно и по-надежден партньор ли сте?

- ВМРО винаги е била формация в център-дясно, макар че дясно и ляво в България са толкова объркани понятия, че вече няма накъде. Традиционна, отстояваща националните ценности консервативна партия.

По отношение на коалицията - много хора прогнозираха, че ние до няколко месеца ще се изпокараме. Факт е, че ние имаме различия, но ние не сме една, а 4 партии. И трите партии в ОП имаме различия помежду си, но това не е страшно. Ние взаимно - и ГЕРБ, и патриотите, усвояваме уроците на коалиционната култура.

- Значи различни, но стабилни?

- Стабилни сме, защото имаме една цел, която е по-важна от различията и от нюансите - да направим нещо за нацията и за държавата в това превратно време, в което и тероризъм, и религиозен екстремизъм се опитват да променят начина на живот, който искаме да изграждаме: едно демократично общество, базирано на светски и на традиционно християнски ценности. При цялата конфронтация, проблемите в Близкия изток, огромната мигрантска вълна, която няма да спре...

- А оградата ни стабилна ли е?

- Оградата ни е стабилна. Една ваша колежка направи филм как някой прескача оградата.

- Ами опровергайте я.

- Шофьор, оператор и тя - трима души, гледат как 5-6 човека прескачат оградата. Ами можеха да им бутнат стълбата или да ги изгонят. А те едва ли не ги чакат с кафе и локум за “добре дошли” да ги почерпят. Берлинската стена - 3 метра бетон, 3 метра тел, граничарски кучета, автомати, пак имаше хора, които я прескачаха. Оградата между Израел и Палестина - със супермодерна технология, пак има хора, които я прескачат или подкопават и минават. Въпросът не е дали 5, 10 или 50 души ще я минат нелегално. Въпросът е да не са 50 000 или 500 000.

- Вас страх ли ви е от война?

- Всеки нормален човек трябва да се страхува от война. Светът е доста изнервен, меко казано. От една страна, конфликтът между Русия и Украйна поражда напрежение между самите европейски държави. От друга страна, съседна Турция - остър конфликт между турското правителство и кюрдското население. Либия - три правителства, неконтролируема територия, концентрират се огромни бежански маси, които ще тръгнат нанякъде. Конфликтът в Сирия и с ИДИЛ в Ирак не е приключил. Опасността е реална и затова трябва да се вземат мъдри решения.

За последните 70 г. напрежението никога не е било толкова голямо. При студената война и от двете страни имаше някакъв разум и механизъм за възпиране, докато в момента имаш една философия, една идеология, която цели конфликта, а не гледа да го избегне.

Русия и Щатите винаги

ще намерят къде да седнат

и да се разберат

- било в Малта, било в ООН или някъде другаде. Докъде къде ще седнеш и с кого ще разговаряш от ИДИЛ, “Ал Кайда” или някой друг?

- “Грипен”, Ф-16, “Юрофайтър” или Ф-18?

- Това може да решим само когато има реални оферти. Но едно е ясно - че заедно с обсъждането на нов изтребител и кой да бъде той ние трябва да възстановим авиацията, която имаме в момента. Имаме 15 самолета МиГ-29, които са много повече от 8-те, които искаме да купуваме, и които имат живот поне до 2030 г. Защо да ги държим по хангарите и летищата, а не да ги ремонтираме и модернизираме за много по-малко пари и да ги ползваме?

- Но без посредници.

- Разбира се. Какъв е смисълът, когато мога да отида в магазина и да си купя нещо? За какво ще ми посредничиш? Че не знам руски или че нямам телефона на руския посланик, или че не мога да се обадя на шефа на РСК МиГ? Или да ми посредничиш да си говоря с “Юрофайтър” или с “Грипен”?

С премиера сме на едно мнение - че ако ще купуваме техника, тя трябва да е нова, а не втора-трета ръка. Защото да купим за милиард и половина самолети, които са по-стари от нашите, и да дадем повече пари за поддръжка, отколкото струват и животът им да е по-малък, няма никакъв смисъл. Това би се възприело като правилен политически жест към някого, но е грешно от икономическа и от военна гледна точка. Няма логика самолет втора ръка да е на цената на новите. Няма логика, но се пробват.

- Депутатите оставиха на вас да прецените подхода.

- В средата на декември сме изпратили два варианта - искаме нови оферти от същите три марки, които имахме в предишната процедура, или разширяваме листата. Сега, като се съберат депутатите след няколко дни, очакваме ясен отговор. Не утре да направят нова комисия и някой да каже, че сме си превишили правата или пък че не сме си използвали възможностите. Ако парламентът ни отговори, че имаме право да разширим листата, ще поискаме и други оферти - за Ф-18, от други марки и страни. Ако ни препоръчат да се ограничим само в първоначалния вариант с трите страни, им казваме “Дайте ни оферта”. Но пак казвам, амбицията ни е самолетите да са нови. Да, скъпи са, и затова нямаме право на грешки. Когато ще харчиш милиард и половина от народните пари, трябва да си внимателен как ги харчиш, за да не стане това, което виждаме в момента - купили сме спартани, купили сме кугъри, стоят.

- Тъкмо щях да ви питам за спартаните, че има проблеми. Включително с използваните за медицински цели.

- Последният спря да лети сега на 1 януари. Поддръжката му изтече и ние трябва да сключим договор с фирмата за поддръжка. Но договорът така е сключен, че не е предвидена възможност самолетът да бъде ремонтиран тук, когато му изтече ресурсът, да бъде поддържан в България, за да става по-бързо и по-евтино. Фирмата е монополист, който оферира големи цени. Ние сме успели да намалим цената с 10-ина процента, но има мегдан за още.

Ако предложим добро сътрудничество във военната индустрия, може да намерим вариант да свалим цената, за да поддържаме не само един, а и трите спартана. Да поддържаме не 4, а 6 или 8 кугъра. Те се ползват, както и вие казахте, не само за целите на армията и на отбраната, но и за хуманитарни случаи. Всеки месец или аз информирам премиера, или той ми се обажда да изпратим спартана за трансплантация, за болен, за спешен случай. Има и една друга идея, по която разговаряме и може би ще се реализира.

- Каква?

- Да придобием един или два хеликоптера допълнително за медицински цели.

- Изцяло?

- Предимно. Пак на разположение и на армията, но като избухне пожар, тя дава хеликоптер, дава самолет за болни хора. Има варианти. Всичко е въпрос на малко по-гъвкаво мислене и на малко по-голяма решителност.

- Тези дни имаше простести заради Банско, викаше се “Оставка”.

- От едната имаше няколкостотин човека, които викаха “Оставка”, от другата страна - на магистралата за Симитли, имаше 5-6 пъти повече хора, които подкрепят решението.

- Наричате първите рекетьори и измислени герои.

- Ами рекетьори са. Тези зелени партии се явяваха на избори - я им вижте резултатите. По 5000-6000 гласа за цялата държава, колкото примерно за ВМРО в Разградска област. Защо не дойдоха на последното обществено обсъждане? Те не желаят дебат, а да се налагат силово, защото от това някои от тях се хранят много добре.

Искам да повторя - решението на МС не дава възможност за никакво застрояване извън спортното съоръжение втори кабинков лифт и удължаване на пистите. Не хотел, кокошарник няма да се построи.

- Одобрихте констатацията на Ахмед Доган в дните преди Коледа - че властта няма алтернатива.

- Човекът го каза - няма алтернатива. За какъв демонтаж говори формалният лидер на ДПС...

- Карадайъ преведе: “Даваме шанс на държавата, но не и на коалицията.”

- Кой дава шанс да дойдеш ти да управляваш? Хайде стига! Колко пъти БСП и ДПС управляваха държавата и колко пъти ги преизбраха? Хората изпадат в ужас. Спират ме и ми казват: “Само гледайте да не допуснете пак да дойдат, че опоскаха държавата на два пъти!”

- Да чакаме ли Путин за 140 г. от Освобождението?

- Редно и логично е да дойде. Ние трябва да сме наясно с историята - България е свободна благодарение на Руско-турската война. И ние трябва да отдаваме уважение на Русия, дала 80 хил. свои войници. Това по никакъв начин не ни прави по-малко стабилни членове на НАТО и на ЕС.

С Русия и Китай трябва да се поддържат отношения. Имаме общи интереси, трябва да реализираме това, което е от взаимна полза. Подчертавам - при взаимен интерес.

- Кажете честно, опитвате ли се да охлаждате Валери Симеонов?

- Говорили сме си много пъти, че в един спокоен диалог нещата могат да се постигат много по-пълноценно, отколкото когато си по-хард и прекратиш диалога. До момента тази моя философия и практика се е оказвала по-правилната. Ето, сега и за Банско - кой разбрал, кой не разбрал. Трябваше да седнем трети път, в един по-спокоен диалог, и накрая г-н Симеонов каза “Благодаря на премиера Борисов.”

Във времето всеки свиква с партньора си. Като в семейството - жениш се за някого.

- Мислиш го за Ричард Гиър и...

- След една седмица или след един месец виждаш, че не е.