Предадените на съд с обвинителен акт на Районната прокуратура в Омуртаг Стелиян Ив. /35 г./ и Йордан Й. /на 24 г./ са признати за виновни за хулиганство над фелдшер и шофьор на линейка на Центъра на спешна медицинска помощ, извършено в съучастие.

Йордан ще изтърпява наказание лишаване от свобода 1 година при строг режим. Съдът приведе в изпълнение и предишна негова присъда, с която бил осъден на 2 г. лишаване от свобода с 3-годишен изпитателен срок, съобщават от Аперативната прокуратура във Варна.

Стелиян е освободен от наказателна отговорност за хулиганството срещу медицинския екип, отишъл на адрес на болна жена в Омуртаг. Съдът му наложи административно наказание - глоба от 2000 лева.

Съдебният състав призна за виновен Йордан и за причиняване на лека телесна повреда на фелдшера Ф.К. Той освен това ще плати на фелдшера 2500 лв. Толкова ще заплати на пострадалия шофьор на линейката подсъдимият Стелиян Ив. за причинените неимуществени вреди.

Случаят придоби популярност след извършване на престъплението на 5 февруари т.г. , когато на адрес на пациентка от Омуртаг, която трябвало да бъде отведена с линейка в болницата, върху екипа се излива агресия. Причина за действията на двамата станал закъсал в преспите автомобил, който попречил на колата, управлявана от Стелиян Ив., да премине. Линейката също не успяла да стигне и паркира пред адреса на болната.

Присъдата на Районния съд в Омуртаг подлежи на обжалване пред Търговищкия окръжен съд.