Редовното пиене на малки количества червено вино три пъти седмично може да снижи риска от диабет с една трета, установиха датски учени, цитирани от в. "Дейли мейл".

Изследването било осъществено от екипа на проф. Толструп от университета в Южна Дания и обхванало над 70 хиляди души. От него проличало, че хората, които пият умерени количества червено вино или бира три, четири пъти седмично снижават риска си от диабет тип 2 с 27 процента, предаде БТА.

При жените с бутилка и половина червено вино седмично се намалява риска от споменатото заболяване с 58 процента.. Съдържащите се в l гроздовия елексир полифеноли помагат за контролирането на нивото на кръвната захар.

Джинът и водката обаче действали точно в обратната посока. Проф.Толструп съветва да пием червено вино в малки и редовни количества. Ако същото количество примерно го изпием наведнъж през седмицата, това ще се отрази зле на нашето здраве, защото ще натрупаме килограми, а с тях се увеличава и рискът от диабет тип 2.

Хората, участвали в проучването, били изследвани в продължение на пет години.