Ортопед-травматологът проф. Диян Енчев: Операциите стават по-щадящи и по-прецизни.

Университетската многопрофилна болница за активно лечение и спешна медицина “Пирогов” ще обучава ортопеди в най-съвременните техники за тазова и ацетабуларна (на тазовата ямка) хирургия. Болницата е сертифицирана за тази дейност, имаме опит, а вече и уникален комплект инструменти и специална стъклена операционна маса, която дава възможност за рентгенов контрол от всяка гледна точка. Това съобщи проф. д-р Диян Енчев - началник на Ортопедичния комплекс на спешната болница и ръководител на нейната Четвърта клиника по ортопедична травматология.

Най-често от операция на таза се нуждаят пострадали при пътно-транспортни произшествия или след счупвания на тазовите кости при падане от голяма височина.
Тазовата хирургия е една от сложните интервенции - в малкия таз са разположени много органи, нерви и кръвоносни съдове. Иска се голям опит и за чисто ортопедичната реконструкция. Дори малка неточност при фиксирането на костите може да доведе до ограничаване на движенията и да влоши трайно качеството на живот.

Проф. д-р Диян Енчев, дм: Операциите на таза стават по-щадящи и по-прецизни

Проф. д-р Диян Енчев, дм, е началник на Травматологичния комплекс на УМБАЛСМ “Н.И. Пирогов” и ръководител на IV клиника по ортопедична травматология в спешната болница. Има специалност “Ортопедия и травматология” и “Обществено здраве и здравен мениджмънт”. Автор е на над 200 научни труда, дисертация, 1 мнография, 6 участия в монографии, 70 публикации, от тях 32 в чужбина, 103 доклада, от тях 99 в чужбина. Специализирал е в ортопедични центрове в САЩ, Германия, Австрия, Испания, Словения, Гърция и др.


- Проф. Енчев, клиниката ви е пълна, извънредна ситуация ли е?
- Обичайно е за “Пирогов”. Петте травматологии на болницата са едни от най-натоварените звена, травматизъм има през всички сезони и тежките случаи идват тук. През зимата преобладават нисконергийните травми, през лятото са повече пострадалите при катастрофи, при падания от високо, в екстремни спортове. Заетостта на леглата средногодишно е над 90 процента.
- Колко чести са счупванията на таза, в чието лечение ще предавате опит на колеги?
- За година между 140 и 180 души със счупвания на тазовия пръстен се нуждаят от операция. Понякога травмите са изключително тежки, с фрактури на много места. И никога не са типични, всеки случай е различен и изисква индивидуален подход. Понякога продължават и 12 часа и изискват от хирурга голям опит. Смисълът на курсовете, които ще започнем да правим от есента, е да има истински подготвени за това ортопеди, за което ще получават сертификат. За да поддържат квалификация, трябва да правят 40-50 тазови операции годишно.
- С какво новите уникални инструменти и прозрачна хирургична маса, които вече използвате в “Пирогов”, ще подобрят терапията?
- Имат много предимства. За пациентите операцията става по-щадяща, по-малко рискова и с потенциал за бързо възстановяване. На ортопеда новият инструментариум дава възможност за максимална прецизност и видимост - разширителите и масата пропускат рентгеновите лъчи и оперативното поле се вижда изцяло и от всеки ъгъл. Диагностичното 3-измерно изображение на счупванията на таза на един от последните пациенти на проф. Енчев и по-долу - рентгеновите снимки след операцията - множеството счупвания са фиксирани по световен стандарт и до 12 седмици се очаква човекът да ходи без помощни средства.

Диагностичното 3-измерно изображение на счупванията на таза на един от последните пациенти на проф. Енчев и по-долу - рентгеновите снимки след операцията - множеството счупвания са фиксирани по световен стандарт и до 12 седмици се очаква човекът да ходи без помощни средства.