Предписването да става само при клинични и лабораторни данни за инфекция, казва Д-р Марияна Радева, специалист по микробиология и вирусология в МОБАЛ - Велико Търново

Антибиотичната резистентност е все по-често срещана при бактерии, причиняващи сериозни инфекции като сепсис, диария, пневмония, уроинфекции и пр.

В същото време в последните 35 години липсва напредък в създаването на нови ефикасни антибиотици. Все по-често се коментира възможността от настъпването на т.нар. постантибиотична ера, когато банални инфекции и леки наранявания биха могли да доведат до фатален изход.

“Резистентността е проблем, по-страшен от СПИН, коментиран предимно в медицинските среди и затова обществеността подценява важността на препоръката антибиотици да се приемат само когато са предписани от лекар на база клинични и лабораторни данни за инфекция”, категоричен е началникът на микробиологичната и вирусологичната лаборатория в МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” д-р Марияна Радева.

Тя е сред малцината лекари с призната специалност по микробиология и вирусология едновременно в България и единственият медик от Великотърновска област, който участва в последния XXVII Европейски конгрес по клинична микробиология и инфекциозни болести във Виена, събрал над 12 000 участници от цял свят.

По време на престижния форум тя разбира, че поверената ѝ след конкурс от 2016 г. лаборатория в търновската болница вече разполага с апаратурата, препоръчвана за работа в стационарите в световен мащаб.

“Макар и с 32-годишен стаж в професията нито аз, нито колегите ми в лабораторията бихме били така прецизни в работата си без медицинска апаратура на най-високо ниво, каквато ръководството на болницата ни осигури”, пояснява д-р Радева.

Всичко това отрежда на най-голямата лаборатория по микробиология, вирусология и инфекциозна патология в региона II ниво на компетентност, което според стандартите защитават само МОБАЛ.

“Първенец” сред апаратурата е “Вайтек 2 компакт” за микробиологична идентификация и направа на антибиограма на всички микроби, които съществуват.

С него изследват всеки пациент, а думата на микробиолога определя терапията на всички болни в детско, гастро, хирургия, инфекции, ортопедия, гинекология, неонатология, урология, хемодиализа и ОАИЛ.

Друг апарат (бактарелт) извършва автоматично култивиране на хемокултури на всички по-тежки случаи и работи поне по 100–130 пъти месечно.

Към апаратурата се причислява и такава (“Мина Видас”) за диагностика на вирусологични маркери и инфекциозна серология, например лаймска болест, инфекциозна мононуклеоза, всички вирусни хепатити и СПИН.

“Заслуга на ръководството на МОБАЛ “Д-р Стефан Черкезов” от 2016 г. и огромно улеснение за всички медици е въвеждането на специална електронна система за обработка на резултатите в стационара”, разказва още д-р Радева.

Такава система имат само няколко големи болници в България.

По думите ѝ областната болница във Велико Търново ежедневно и в реално време се бори срещу резистентността и недопускането на тежки усложнения сред пациентите, която пък е най-сигурният начин да се спестят медицински разходи.

Екипът на микробиологичната и вирусологичната лаборатория в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” - медицински лаборант Нелка Сабахова, д-р Марияна Радева, биологът Ралица Базункова и д-р Антоанета Манахова.
Екипът на микробиологичната и вирусологичната лаборатория в МОБАЛ “Д-р Ст. Черкезов” - медицински лаборант Нелка Сабахова, д-р Марияна Радева, биологът Ралица Базункова и д-р Антоанета Манахова.