Над 28 000 вида растения са регистрирани като притежаващи медицински свойства, се казва в доклад на Кралската ботаническа градина в Лондон, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Докладът има за цел да бъде създадена карта на разпространението на растенията по света. Регистрираните сега видове растения с медицински свойства са 28 197, т.е. с 59 на сто повече в сравнение с миналогодишния доклад.

Сред новооткритите видове са 9 разновидности на кадифения боб Mucuna, използван в борбата с болестта на Паркинсон.

"Докладът разкрива огромния потенциал на растения в борбата с диабета и маларията", заяви заместник директорката на Кралската ботаническа градина Моник Симъндс.

Две вещества, извличани от растения - артемизинин и хинин, са сред най-важните оръжия в нашия арсенал за борба с маларията, засегнала 214 милиона души и причинила 400 000 смъртни случая през 2015 г., се отбелязва в доклада.

Въпреки потенциала си по-малко от 16 процента от видовете, използвани за производство на лекарства, са споменати в медицински публикации.

Над доклада са работили 128 учени от 12 страни. В него се посочва, че са открити 1730 растителни вида в сравнение с миналогодишния доклад. Сред тях са 5 нови разновидности на маниоката, открити в Бразилия. Те са с потенциала да увеличат реколтите от маниока.