Пилетата са бъкани с хормони, зеленчуците с нитрати, сиренето – със сухо мляко… в един момент се оказва, че да избереш качествени и чисти хранителни продукти е изключително трудно. Но не и невъзможно, стига да знаете къде да търсите.

Един от най-удобните варианти са фермерските пазари.

На тях на едно място може да се срещнете с много производители, да опитате различни продукти и да намерите съмишленици. Продуктите, които се предлагат на официалните фермерски пазари, са добити по методите на биологичното производство – при растенията няма използвани пестициди, инсектициди, няма безразборно торене с химически торове; при животните – не са използвани антибиотици или хормони. Повечето стоки са със сертификати, но има и продукти, дори и несертифицирани, но произведени по концептуално зелен начин. По принцип, за да може на етикета на дадена храна да има означението „биологичен“ или „екологичен“ и техните производни „био“ и „еко“, тя трябва да е контролирана и сертифицирана от организация, притежаваща разрешение за това от Министерството на земеделието и храните. Освен това на етикета трябва да са отбелязани и името и кодовият номер на контролния орган.

На фермерските пазари не може да участват случайни производители. Те се проверяват стриктно. Организаторите на пазарите поясняват, че те не са сертифициращ орган или лаборатория, но целта им е да не компрометират доверието на потребителя, затова всеки производител трябва да бъде препоръчан от вече утвърден участник, проверен и чак тогава одобрен.
На такива пазари най-често се предлагат плодове, зеленчуци, билки, подправки, млечни, хляб и зърнени, мед и пчелни продукти, сладка, лютеници, напитки, вина, козметика, ръчно правени аксесоари.

В кои градове и къде са разположени фермерските пазари, както и какви са другите начини за набавяне на чисти продукти четете на mila.bg