Микроинсултите предупреждават за голям риск от тромб в мозъка.

Всеки ден средно 240 българи изпадат в микроинсулт. Зад тази разговорна формулировка стои преходно нарушение на мозъчното кръвообращение. Прилича на инсултите, но при него не умират мозъчни клетки. Въпреки това е опасно състояние. При половината от засегнатите е последвано от истински мозъчен удар в рамките на 2 години по наблюдение на невролозите от болница “Света Анна”.
Американската асоциация на невролозите сочи като най-чести рецидивите до третия месец.

При преходна исхемична атака, както още е известен микроинсултът, временно спира притокът на кръв към мозъка. Това причинява замайване, обърканост, изтръпване и
скованост в ръцете за ограничено време Може да трае от няколко минути до часове.
След възстановяването на кръвообращението човек се връща към обичайното си състояние. Може дори да не потърси лекар, защото “му е минало”. И често дори не разбира, че е получил ясен предупредителен знак за проблеми със съдовете в мозъка, които могат да доведат до по-сериозно събитие. Затова невролозите съветват винаги да се ходи на преглед, дори неразположението да е преминало бързо.

Още повече че може да е истински инсулт, макар и по-лек. Разликата може да установи само лекар, обикновено след образно изследване на мозъка.
Всяка година около 35 хиляди българи получават мозъчен удар и за една пета от тях се оказва фатален, много повече остават с тежки увреждания и се инвалидизират.
При инсулт решаващо значение за лечението има времето. Най-добра е прогнозата при
започване на терапията в първия час на “златния” шанс и най-късно 3,5-4 часа след
първите симптоми. Всяка минута е от значение, защото за това време умират до 2 милиона клетки в мозъка.

Най-често инсултът е исхемичен - резултат на блокиране на кръвоносен съд в мозъка, обикновено от тромб. Това е причината за 4 от 5 мозъчни удара. Останалите са хеморагични, при които настъпва кръвоизлив от разкъсан съд в мозъка.
Въпреки нарастващите възможности на медицината да поправи щетите и да възобнови кръвообращението, инсултът е изключително сериозно заболяване.
Затова е много важно да се познават симптомите и без отлагане да се звъни на Бърза помощ.

Най-показателни са:

промени в зрението;затруднение в произнасянето на думите и съставянето на изречения; обърканост;изтръпване, често на едната половина на тялото и/или лицето в зависимо от това в коя половина на мозъка е засягането;замъгляване на съзнанието до пълна неадекватност;световъртеж;изпадане в безсъзнание;променен вкус;променено обоняние.