Птичето грозде е най-масовият жив плет у нас. Учени откриха, че помага при мишки с тумори на дебелото и правото черво, ще го пробват и като лек за хора.

Непретенциозният храст лигуструм, наричан разговорно птиче грозде, защото плодовете му са любима храна на пернатите, е също така най-търсеното растение за жив плет. Тези две негови приложения може да се окажат най-незначителните, след като немски учени откриха, че ароматна молекула от цветовете му потиска ракови клетки при контакт с тях.

Към момента в лабораториите на Рурския университет в Бохум, Германия, е доказано в проучвания при животни, че ароматните молекули на цветчетата са ефективни срещу злокачествени клетки в дебелото и в правото черво. Заболяване може да бъде практически напълно избегнато чрез навременни профилактични прегледи и отстраняване на туморната маса в ранен етап. Въпреки това всяка година милиони хора се разболяват. В началото ракът не дава ясни симптоми и се открива, когато вече е в напреднал стадий.

Бързо растящият храст цъфти със съцветия от бели цветчета с приятна миризма. Точно молекулите, които придават специфичната дъхавост на цветовете, потискат туморния растеж и пречат да се формират разсейки у опитни мишки. Освен това специфичната ароматна молекула кара раковите клетки да се самоубиват.

“Очакваме нашите резултати да проправят пътя на нов подход за лечение на колоректалния карцином - казва проф. Ханс Хат пред “Сайънс дейли”. - До тези тумори в най-честия случай има достъп, което прави възможно ароматните субстанции да бъдат доставени на мястото чрез медикамент за прием през устата или през ануса. За потвърждаване на хипотезата ни следва да се проведат клинични проучвания и с пациенти.”