"За голяма част от света около Великден яйцето е натоварено с религиозна символика и е главен герой в различните празнични ритуали. Днес

медицината гледа на

яйцето по-прагматично,

но със същата

добронамереност,

защото, освен че е отлична пълноценна храна за всеки човек, то е възможно най-сполучливият избор за захранване с животински храни, ако човек е постил - казва за читателите на съботната руфбрика "Сила за живот" на в. "24 часа" известният гастроентеролог и диетолог д-р Юлия Григорова. - Еволюционно яйцето е композирано като перфектен баланс от всички нужни на организма елементи, защото е първата хранителна среда, в която трябва да се развие нов организъм. Уникалният му състав обяснява защо то е и една от първите храни в захранването на бебето. Яйцето е

незаменим източник на

витамини, минерали,

аминокиселини и полезни

мазнини за хората

с малокръвие и за

възстановяващите се

от боледуване или след операция. Д-р Юлия Григорова

Д-р Юлия Григорова

Честият въпрос по колко яйца са позволени/полезни е предизвикан от доскоро властвалия мит, че холестеролът в яйцата ги прави рискови за атеросклероза, високо кръвно, инфаркт, инсулт и др. Вече е доказано, че това не е така. Да, яйчният жълтък съдържа средно 180 мг холестерол и приемът на само 2 яйца надхвърля препоръчителната норма холестерол за деня, но това не е страшно, защото мазнините в яйцето са така балансирани, че

не водят до усвояването

на рискови

количества холестерол.

Затова при разумен прием – до 2 цели яйца седмично (за белтъците няма ограничение) не са застрашени дори и хора със сърдечносъдови заболявания. За здравите хора не е проблем да ядат всеки ден яйце.

Най-полезни са суровите

и рохко сварените,

защото се усвояват

лесно и изцяло.

Но трябва да се спазват всички изисквания за безопасност (старателно измиване на яйцето непосредствено преди използването му!), за да не се допусне заразяване с бактерията, която причинява салмонелоза. Заслужава изтъкване и фактът, че жълтъкът съдържа полезните омега-з мазнини и отлични количества витамин Д."