"За голяма част от света около Великден яйцето е натоварено с религиозна символика и е главен герой в различните празнични ритуали. Днес
медицината гледа на
яйцето по-прагматично,
но със същата
добронамереност,
защото, освен че е отлична пълноценна храна за всеки човек, то е възможно най-сполучливият избор за захранване с животински храни, ако човек е постил - казва за читателите на съботната руфбрика "Сила за живот" на в. "24 часа" известният гастроентеролог и диетолог д-р Юлия Григорова. - Еволюционно яйцето е композирано като перфектен баланс от всички нужни на организма елементи, защото е първата хранителна среда, в която трябва да се развие нов организъм. Уникалният му състав обяснява защо то е и една от първите храни в захранването на бебето. Яйцето е
незаменим източник на
витамини, минерали,
аминокиселини и полезни
мазнини за хората
с малокръвие и за
възстановяващите се
от боледуване или след операция.
Честият въпрос по колко яйца са позволени/полезни е предизвикан от доскоро властвалия мит, че холестеролът в яйцата ги прави рискови за атеросклероза, високо кръвно, инфаркт, инсулт и др. Вече е доказано, че това не е така. Да, яйчният жълтък съдържа средно 180 мг холестерол и приемът на само 2 яйца надхвърля препоръчителната норма холестерол за деня, но това не е страшно, защото мазнините в яйцето са така балансирани, че
не водят до усвояването
на рискови
количества холестерол.
Затова при разумен прием – до 2 цели яйца седмично (за белтъците няма ограничение) не са застрашени дори и хора със сърдечносъдови заболявания. За здравите хора не е проблем да ядат всеки ден яйце.
Най-полезни са суровите
и рохко сварените,
защото се усвояват
лесно и изцяло.
Но трябва да се спазват всички изисквания за безопасност (старателно измиване на яйцето непосредствено преди използването му!), за да не се допусне заразяване с бактерията, която причинява салмонелоза. Заслужава изтъкване и фактът, че жълтъкът съдържа полезните омега-з мазнини и отлични количества витамин Д."
Коментари