Има супервисока биологична стойност и ниска калорийна, ставаш слаб и здрав.

Модерната наука залага на ефекта от хранителните навици като цяло, а не на насаждане на култове към определени храни или демонизиране на други. Затова в момента има голям интерес към растително базираната диета. Тя е разновидност на световно известната Средиземноморска и по-непопулярната, но почти идентична
Балканска диета,
която е в основата
на традиционната
кухня у нас
Това каза на дискусия за здравословното хранене д-р Мария Николова, специалист по хранене и диететика и един от консултантите на вестника по темата.
Растително базираният хранителен стил е известен като диетата на президента Бил Клинтън. С нея той видимо отслабна, след като излезе от Белия дом и се разчу, че има проблеми със сърцето.
Препоръчвана е и за профилактиката на диабета или в терапията за по-добър контрол на кръвната захар при вече развито заболяване.
Д-р Мария Николова

Д-р Мария Николова
Въпреки сходството в имената, режимът не е вегански (с пълен отказ от яйца, мляко, месо, риба, мед), нито чисто вегетариански. Просто храните от животински произход влизат в менюто 2-3 дни в седмицата, а в останалото време изборът е предимно от списъка с растителните храни.
Стремежът е за деня да не се приемат повече от 2000 калории. Основната енергия идва от плодове и зеленчуци (за предпочитане сурови), пълнозърнести и бобови храни, ядки, а в месните дни - от меса без видими тлъстини, риба, извара, яйца. За деня това изглежда като 300-500 г плодове, и зеленчуци, 3 порции преобладаващо въглехидратни пълнозърнести храни (или 3 малки филийки хляб), около 1/3 чаша бобови култури - фасул, грах, леща, бакла, нахут, 10-ина ядки, парче риба или чисто месо с големината на тесте карти за игра.
Режимът не поощрява включването на добавени захари и рафинирани храни, както и екстремно солени храни, но и не задава неоправдано строги догматични ограничения.
Завършващ елемент на диетата са ходенето пеш, упражненията, спортът.
Целта е човек да прекарва
седмично около
два часа и половина
в умерено
интензивна дейност
Ако доминиращ мотив за спазването на режима е отслабването, обикновено за жените се препоръчва енергийният внос (приетите калории) да паднат на 1500-1600. Особено ако всекидневието е свързано с дълги часове в офис.
За света концепцията може да е нова, но тя съвпада почти изцяло с препоръките за хранене, направени от българските учени още преди 10-ина години, обясни д-р Николова.