Биологичните лекарства спират появата на нови плаки

- Проф. Кадурина, какво представлява псориазисът и каква част от населението засяга?

- Това е хронично заболяване, което доскоро се приемаше, че е свързано само с проблемите върху кожата. В последните години обаче се утвърди теорията, че е системно заболяване и се засягат повече органи и системи, не само кожата. Това налага ранното диагностициране и по възможност ранен старт на лечението, за да се предотврати засягането на повече органи и системи.

В световен мащаб боледуват около 3% от населението. За България делът е около 2,5-3%, има разлики по региони. Има и генетично предразположение, двата пола са еднакво засегнати. Псориазисът може да започне във всяка възраст, по-рядко е при децата, но има такива случаи. Засяга освен кожата, много често и окосмената част на главата, а може да се види и по ноктите със специфични промени, които водят до тежки деформации. Около 

30% от пациентите

имат и ставно

засягане

- Това ли е най-тежката форма?

- Най-тежките форми са, когато изцяло е засегната кожата - еритродермична форма, и генерализираният постулозен псориазис - когато цялото тяло се покрива с дребни жълтеникави мехурчета. Разбира се, и тежкото ставно засягане.

- Какви са причините са заболяването?

- Не са докрай установени. Има генетична основа, но това не означава 100% предаване в поколението - има родители с псориазис, чиито деца не са болни, и обратното, може да заболее човек, в чийто род няма данни за псориазис.

Заболяването има собствени цикли на развитие: може лезиите да преминат изцяло и да последва дълъг период на ремисия, без никакви прояви, дори и без лечение, след което може да влезе в тежка форма.

- Вярно ли е, че стресът влияе и може да бъде отключващ фактор за болестта?

- Напълно. Днес живеем в много стресов свят и може би затова новите случаи на псориазис се увеличават. Често се съчетава с други заболявания, нарича се коморбидност - с диабет, със сърдечни заболявания и др. Важно е пациентът с псориазис да бъде открит и лекуван навреме, за да се обхванат или да не се допуснат съпътстващите проблеми.

- Диагнозата може ли да бъде сбъркана и болният дълго да остава “скрит”?

- Може по принцип - ако проявите са по дланите и ходилата например, псориазисът може да бъде объркан с екзема. Затова и често се взема биопсия - тогава диагнозата е 100% точна. Това е и изискване на здравната каса, когато отпуска безплатни лекарства за псориазис. Диагнозата е клинична, най-често се поставя при прегледа.

- Какви решения за лечение предлага съвременната медицина?

- Възможностите са в много широк диапазон. Включва и локални, и системни средства. Псориазисът има закон: когато е по-леко проявен, не бива да се преминава директно към агресивна терапия. Тогава започваме с локални средства, тъй като заболяването представлява натрупване на люспи върху зачервена плака на кожата, които често се сливат в големи плаки. Най-често започва от лактите и коленете, но не е задължително. Може първите изяви да бъдат

навсякъде по тялото,

даже и първо с

нокътни промени

Тогава е много трудно да се постави диагнозата, защото тези изменения приличат на много други дистрофични промени по ноктите. Лечението започва най-често с фототерапия или слънчева терапия - известно е, че повечето хора с псориазис се влияят много добре от слънцето и солената морска вода. Фототерапията се прилага чрез изкуствени източници със специален филтър и тънък спектър на лъчите.

- Къде се прилага фототерапията? Може ли в обикновен солариум?

- Не. Прилага се в специални кабини. Процедурите се правят вече в много лечебни заведения. Отнемат доста време, но пък няма агресивно въздействие.

Задължително при псориазис се прилагат кремове за хидратация на цялото тяло. Освен това тези хора се нуждаят от специални измиващи средства, които запазват защитната бариера на кожата и предлагат хидратация. Срещу натрупаните люспи се прилагат кератолитични средства - за излющване, съдържащи най-често салицил или урея. Това са старите средства за лечение на псориазис, които се прилагат и днес.

- Какво е важно за пациента в лечението?

- Първо, той трябва да ползва задължително и постоянно хидратиращите средства, т.нар. емолиенти, независимо дали има плаки в момента. Те представляват 30-40% от лечението заедно с къпането с правилните средства. Става дума за такива формули, които не съдържат стандартния сапун и са с усилена хидратация. Използват се и много олеозни форми - т.нар. душ олио, което се осапунява при контакта с водата. Така се запазва хидратацията. Това са наглед прости неща, но много важни, защото поддържането на кожата срещу дехидратацията е съществена част от терапията. Задължително се вземат витамини,

рибеното масло

е много полезно

в случая

В храната се препоръчва много риба заради ненаситените мастни киселини, важни при псориазис. Това обаче не е решаващо в лечебната част от терапията, а е в добавка.

- Какво е мястото на кортикостероидите при псориазис?

- Приложението им е критичен момент. Те много бързо унищожават плаката и пациентите обичат да ги използват дълго време, най-често на своя глава. Ако приложението на кортикостероида е изписано и контролирано от дерматолога, в определени случаи дава добър резултат. Безконтролната употреба обаче влошава състоянието и се стига до еритродермия - обхваща се цялата кожа или голяма част от нея. Това е тежко състояние, тъй като

с люспите пациентите

губят много белтък Оттам и често настъпва белтъчен глад на организма, с тежки отоци и общи увреждания. Това е един от страничните ефекти на кортикостероидите, затова те трябва да се употребяват само под лекарски контрол, за ограничен период и за определени форми на псориазис.

- Има ли окончателно лечение - нещо, което може да излекува болния?

- Не, защото не е открита и причината за псориазиса. Това е хронично заболяване, с което се живее. Има обаче решения, чрез които човек дългосрочно постига ремисия. Тя може да бъде и до края на живота, или по 6-7 г. - имам много такива пациенти.

Новото в лечението на псориазиса са биологичните продукти, но преди да се стигне до тях, трябва пациентът да е минал терапия с останалите средства. Така е правилно, да се върви постъпателно в лечението. Прилагат се първо медикаменти през устата, които заедно с останалите средства също могат да доведат до дълга ремисия.

Последната стъпка в лечението са биологичните лекарства, които са тема на моята докторска дисертация за професор.

От позицията на 10-12-годишния си опит с тях мога да кажа, че те са нова ера в лечението на псориазис. Действат на клетъчно ниво, като спират процеса на образуването на плаката. Не лекуват вече образуваната плака, а блокират на различно ниво процеса на възпаление в организма, в който се формира новата. Не бива да се приемат като “биопродукти”, а са иновативни лекарства, голямо откритие на XXI век. От съвременните лекарства искаме да са ефективни, ефектът да е продължителен, да няма странични действия и да подобряват качеството на живота. Новите поколения продукти отговарят на тези критерии и е много радостно, че у нас пациентите имат достъп до тях.