В редица случаи помятането е неочаквано и травмиращо събитие за жената и партньора й. Ново изследване обаче навежда на мисълта, че ежедневният прием на малка доза аспирин може да предотврати риска от спонтанен аборт, съобщи ЮПИ, цитирана от БТА.

Лекарството изглежда стимулира живите раждания у засегнати от възпаления жени, които са били бременни, но са загубили бебето си, увериха авторите на изследването от Американския национален институт за детско здраве и човешко развитие.

Изследването обхванало над 1200 жени на възраст между 18 и 40 години, които са били бременни, но загубили бебето си. Всички участнички се опитали да заченат, а впоследствие 55 на сто от тях родили.

Жените били тествани за нивата на С-реактивния протеин в кръвта им - индикатор за възпаления, срещу които аспиринът противодейства.

Участничките ежедневно приемали малки дози аспирин - 81 милиграма, или плацебо. Сред жените с ниски или средни нива на С-реактивния протeин в кръвта им не били открити съществени различия, що се отнася до живите раждания. В групата на жените с високи нива на С-реактивния протеин в кръвта им нивото на живите раждания било 44-процентно сред приемалите плацебо и 59-процентно сред приемалите малки дози аспирин.

Аспиринът освен това изглежда понижи нивата на С-реактивния протеин в групата на жените, у които тези нива са високи, при тестването в 8-ата, 20-ата и 36-ата седмица на бременността.

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Clinical Endocrinology and Metabolism.