Около 1,1 млн. души боледуваха от грип в тазгодишната епидемия, съобщи за 24zdrave.bg проф. Тодор Кантарджиев, национален консултант по микробиология и директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ). 

Този обхват прави енидемията "среднотежка, сравнима с епидемиите от 2013 г. насам" по думите на експерта. Характерното за този грипен сезон е, че грипът е започнал по-рано  от очакваното, много бързо се е разпространил и доста бързо болните са почнали да намаляват. "Тази зима получихме още едно доказателство, че противоепидемичните мерки, взети навреме, реално намаляват броя на болните", коментира проф. Кантарджиев, имайки предвид основно обявените по области грипни ваканции. Болните от грип и остри дихателни заболявания у нас намаляват вече 3-а седмица и средната стойност за страната е малко над 112 на 10 000 души. 

От общо изследваните 702 проби от октомври до 5 февруари 247 са били положителни за очаквания грипен вирус A\H3N2 с ваксинален щам "Хонконг", а в 11 проби е открит вирусът A\H1N1 (2009) с ваксинален щам "Калифорния", по-известен като свински грип. През последната седмица са потвърдени 15 случая на грип "Хонконг" и нови 3 на свински грип. "Свинският грип в момента се изолира само в 1 от областите, където има локален взрив", обясни проф. Кантарджиев. 

Най-честите други дихателни вируси са парагрипните - доказани в 18 проби за сезона до момента, и аденовирусите - в 13 проби. Сред децата до 5-годишна възраст има  голямо разпространение на респираторно-синцитиалния вирус, който е изолиран в 58 проби. От тях 6 са през изтеклата седмица, сочат данните на НЦЗПБ.

Сред останалите наблюдавани инфекциозни заболявания се увеличават случаите на коклюш. За последните 7 дни до 5 февруари са регистрирани 3 случая, а от началото на годината са вече 11. През същия период на 2016 г. е имало само 1 случай на коклюш. "През есента имаше епидемичен взрив в София, много е възможно през пролетта и лятото болните да се увеличат още, тъй като коклюшът е лятна сезонна инфекция", обясни проф. Кантарджиев. Боледували и възрастни. От ситуацията ставало ясно, че имунизацията не гарантира защита доживот, а има ефект около 10-15 г. според експерта.