Българският патриарх Неофит освети обновените Клиника по неврохиругия и Клиника по урология към УМБАЛ „Св. Анна“ - София, съобщиха от болницата. Присъстваха премиерът в оставка Бойко Борисов и здравният министър в оставка д-р Петър Москов, които видяха и работещия център за лечение на инсулт.

Болницата представи своя спешен комплекс с възможности за всички общохирургични и терапевтични дейности, с образна диагностика, клинична лаборатория, скенер, ангиограф, ядрено-магнитен резонанс. „Уникалното тук е, че в рамките на този комплекс ние сме първите, изградили собствен самостоятелен център за лечение на мозъчно-съдови заболявания. Подобни центрове е предвидено да се изградят и в „Пирогов“, УМБАЛ „Св. Георги“ в София и УМБАЛ „Св. Марина“ във Варна. Завърши и ремонтът на Клиниката по неврология, която също е част от този вид лечение, имаме и съвсем нов ядрено-магнитен резонанс, който е свързан с мозъчните заболявания. Разполагаме с пълния цикъл на диагностика и лечение на мозъчно-съдовите заболявания“, обясни директорът на болницата д-р Славчо Близнаков.

 В резултат на инвестициите дейността на болницата е скочила с 25% за последните 2 г., което води и до увеличаване на приходите. "Тук е единственото спешно отделение, сертифицирано по новия стандарт за 3-о ниво на компетентност, каквото все още няма в страната. Това доведе до рязък скок на потока пациенти към болницата", отчете  докторът.

Клиникатa по неврохирургия е с 3 отделения, като сред които и отделението по интервенционална и ендоваскуларна неврохирургия, което прилага съвсем нови методи на лечение. Тя е изцяло ремонтирана и реновирана - с 3 операционни зали и новосъздаден център за лечение на мозъчни инсулти. 

Инвазивната неврохирургия е част от модерния подход в лечението на инсулт. В някои страни 80% от този тип заболявания се лекуват по този начин, каза д-р Близнаков. Според него това, което преди 25 г. направиха кардиолозите за лечението на инфаркта, сега трябва невролозите и неврохирурзите да направят и по отношение на инсулта. В "Св. Анна" вече е възможно пациент с исхемичен инсулт - вследствие на запушване на мозъчен съд, след като е диагностициран по най-бързия начин, да бъде лекуван директно на операционната маса, интегрирана с ангиографския апарат. В тези случаи пациентът има шанс да преодолее инсулта с въможно най-малко увреждания, уточниха от болницата. 

Вече е отреден терен в двора на болницата, на който ще бъде построен православен храм, каза още д-р Близнаков. Той бе показан на Негово светейшество патриарх Неофит, който благослови начинанието.