Самозадоволяването при мъжете не е въпрос само на забавление или на непосредствена липса на партньорка - резултатите от мащабно американско проучване показват, че редовното му практикуване е полезно за здравето, пише в. "Дейли стар", цитиран от БТА.

Всеизвестно е, че "освобождаването от напрежение" влияе благоприятно върху мъжкото настроение. Авторите на настоящото проучване от Харвардския медицински колеж обаче са установили, че за представителите на силния пол "един оргазъм на ден" се равнява на понижен риск от рак на простатата.

За целите на изследването специалистите са анализирали данни за половия живот на 32 000 здрави мъже, събирани в продължение на 18 години. Впоследствие на 3839 от тях е била поставена диагноза рак на простатата. Участниците е трябвало да отговарят на въпроси от типа колко често в месеца получават оргазъм.

Изследователите са установили, че за мъжете на възраст между 40 и 49 години, които са еякулирали 21 или повече пъти месечно, рискът от развитието на рак на простатата е бил с 22 процента по-нисък, отколкото за тези, които са получавали оргазъм между четири и седем пъти на месец.

След като са взели предвид и други фактори като хранене и физическа форма, учените са стигнали до извода, че редовният оргазъм е ключов за доброто здраве на простатата.