Епидемия има в София-област и Кюстендил

Заради огнищата на птичи грип у нас хората не бива да пипат, обработват или да ядат умрели птици. Най-опасно става, ако болен от грип попадне на заразена птица - може да се кръстосат двата вируса. Това каза проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) и национален консултант по микробиология.

Епидемията от грип у нас напредва, а пикът се очаква идната седмица. За 2 дни в центъра са изследвали 46 проби, над половината са положителни за вируса A (H3N2), чийто ваксинален щам тази година е “Хонконг”. Доказани са и 3 положителни резултата за парагрипни вируси, съобщи сайтът “24 часа здраве”.

Към момента са известни 4 случая на енцефалит като усложнение на грипната инфекция. В масовия случай усложненията са пневмонии и бронхит, и то предимно при децата.

Средната заболеваемост от грип за страната остава 169,7 болни на 10 хил. души, като най-вероломен е за децата между 5 и 14 г. В четвъртък грипна епидемия бе обявена в София-област и Кюстендил.

Болниците в област Стара Загора разкриват допълнителни кабинети, които са разположени в спешните приемни отделения. Целта е хората със симптоми на остри респираторни заболявания и грип да бъдат отделени от пациентите с други здравословни проблеми, за да се избегне разпространението на вируси, съобщиха от здравната инспекция в Стара Загора. Свижданията в болниците са забранени, плановите операции са сведени до минимум, затворени са женските и детските консултации.

370 души на всеки 10 хил. достигна броят на заболелите от грип и остри респираторни заболявания в цялата област Стара Загора. От 3 януари там е обявена грипна епидемия, като нормата за предприемането на такава мярка е 333 болни на 10 000 души. Това е една от най-засегнатите от грипната вълна области.

РЗИ очаква в петък да пристигнат първите резултати от изпратени за изследвания в София проби, за да се разберат кои са щамовете грип, заразили старозагорци.

От Университетската болница “Проф. д-р Стоян Киркович” в Стара Загора информираха, че при тях се намира единственото в областта пулмологично отделение, в което се лекуват пациенти с грипни усложнения. 25-те легла в него са запълнени, затова са разкрити нови легла на територията на ушната клиника. Само в четвъртък в Университетската болница бяха хоспитализирани 31 болни от грип с усложнения.

Заради очакваните студове здравното министерство нареди спешна проверка на готовността за работа на всички лечебния заведения и на центровете за спешна медицинска помощ. Гражданите могат да подават сигнали при необходимост от оказване на спешна медицинска помощ и към денонощните дежурни телефони на министерството: 02 8050 300 или 0888 33 45 45.

Как да се лекуваме при първи симптоми

За лечение на възрастни

- Опаковка антивирусно лекарство за грип - прилага се без чакане, когато човек се усети “свален на легло”

- Противовъзпалителни и понижаващи температурата лекарства

- Витамин С от 1000 мг или ампули по 500 мг

- Витамин D

- Витамини от група В, препарати с високи дози цинк и селен

- Инхалатор в готовност за употреба

- Средства за облекчаване на болки и сухота в гърлото - на билкова основа

За бърза реакция при болни деца

- Нови опаковки лекарства за понижаване на температурата - съдържащи парацетамол, ибупрофен, както и метамизол содиум (за температура над 39 градуса)

- Лекарство за повдигане на имунитета при инфекция

- Витамин С ампули от 200 мг

- Антиалергичен препарат - задължително от първия ден на инфекцията при деца, които вече са имали ларингит и бронхоспазъм при кашлица

- Инхалатор и съответните лекарства за инхалаторно приложение - от физиологичен разтвор за овлажняване на лигавиците при суха кашлица до кортикостероиди в случай на спастичен пристъп

- Нови опаковки сиропи за кашлица - един при суха кашлица и за потискане на кашлянето и друг за стимулиране на отхрачването при влажна кашлица

- Опаковка антивирусно лекарство за грип