Рак на простатата в ранен стадий може да се лекува по новаторски метод без сериозни странични ефекти - чрез лазери и лекарство, направено от бактерии, които обитават морските дълбини, съобщи BBC.

Проучванията са направени при 413 мъже до момента, резултатите са публикувани в научното издание Lancet Oncology. Те сочат, че близо половината нямат и следа от тумора.

Новаторският метод използва препарат от бактерии, които обитават най-тъмните морски дълбини и живеят в почти пълен мрак. Те стават токсични, когато бъдат изложени на светлина.

Чрез фиброоптични лазери, позиционирани през перинеума до простатната жлеза, се осветява лекарството от бактериите. Въздействието е само в туморната зона и здравата част на жлезата не се засяга.

Проследяването на пациентите показва, че най-честите странични ефекти - еректилна дисфункция и незадържане на урината, траят само по около 3 месеца. 68-годишен жител на Западен Съсекс, Великобритания, участвал в проучването, споделя, че е напълно излекуван чрез новия метод. В изследването били включени 47 болници от цяла Европа.