Доц. д-р Николай Доганов, началник на Втора гинекологична клиника в “Майчин дом”, отговаря на въпроса на М. Кирилова

Смущенията в менструацията могат да се проявят както с различни отклонения при редовен менструален цикъл, така и с липсваща или оскъдна менструация, чести и обилни менструации, кръвотечения.

Диагнозата дисфункционално маточно кръвотечение може да се постави едва след като се отхвърлят всички останали диференциално диагностични възможности: системни заболявания на кръвосъсирването и съдовите стени, ранна бременност с аномалии в протичането, възпалителни изменения в малкия таз (на влагалището, на шийката, на маточната лигавица), доброкачествени (полипи на маточната шийка или маточната лигавица, ерозии, миомни възли, яйчникови кисти) или злокачествени (рак на шийката на матката, рак на ендометриума) тумори на репродуктивните органи.

При кръвотечение в интервал по-малък от 21 дни се говори за полименорея. Най-често причина за полименореята са хормонални смущения. И в конкретния случай най-вероятно става дума за хормонално обусловени смущения в овулацията.

Лечението включва задължителна консултация с гинеколог и назначаване на подходящи за жената противозачатъчни. Ако полименореята не се дължи на хормонални смущения, е необходимо да се установи конкретната причина, да се третира, след което да се пристъпи към нормализиране на менструалния цикъл. Ако се установи анемия вследствие на по-голяма кръвозагуба, е необходимо да се назначи лечение и за нея.