Намерено е приемно семейство за 9-годишния Мустафа, който бе изоставен от близките си в детското онкоотделение на болницата „Св. Георги”. Има готовност също така момчето да бъде настанено в жилище от семеен тип, успоредно се работи и с майката. При всички случаи обаче в бъдеще болното дете няма да прекарва в болница периодите, в които е в ремисия.
Това съобщи днес в Пловдив шефката на Държавната агенция за закрила на детето Офелия Кънева, цитирана от "Марица". Тя събра на среща в Областната управа специалисти от Пловдив и Пазарджик, които работят с деца в сферата на образованието и социалните дейности, за да очертае приоритетите за следващата година.

Кънева разказа още, че екипът й е взел много присърце случая с малкия Мустафа и издирил тийнейджъри доброволци, които да го посещават в болничната стая. Целта е детето да общува, да напредва с българския език и да не се изолира. По отношение на семейството му са използвани всички инструменти, чрез които може да се осигури финансова помощ. На 21-годишната майка, която не бе стъпвала в клиниката близо два месеца и заяви, че не иска детето обратно у дома, е препоръчано да не прекъсва връзката между него и братята и сестрите му. Ситуацията е много комплексирана и се работи с всички, които засяга, увери Офелия Кънева.

Историята на Мустафа разтърси България в края на септември, когато лекари от Клиниката по детска онкохематология в болница „Св. Георги” потърсиха обществена подкрепа за момчето с диагноза остра лимфобластна левкемия, тъй като роднините му спрели да се интересуват от състоянието му и да го посещават.