Замърсяването на въздуха е един от основните причинители на смърт днес. То е отговорно за 6,4 млн. смъртни случая в света за 2015 г. През същата година пушенето е убило 7 млн. души, а СПИН - 1,2 млн. души. Ако се запазят днешните тенденции, през 2060 г. мръсният въздух ще взема между 6 и 9 млн. жертви годишно. 

Това пише научното сп. Lancet в изданието си за обществено здраве. 

Замърсяването на въздуха е свързано с неинфекциозните хронични болести. През 2015 г. то е отговорно за 21% от смъртните случаи от сърдечносъдови болести в света. Мръсният въздух е причината за 25% от смъртните случаи от исхемична болест на сърцето, 24% от смъртността от инсулт и 27% от смъртността от белодробен рак. Макар и все още неквалифицирано като такова, замърсяването е на път да се окаже важен рисков фактор за разстройства на неврологичното развитие при децата и за невродегенеративни заболявания като алцхаймер при възрастните.  

Без еднозначен отговор остава въпросът дали при ходене пеш и каране на велосипед в замърсените градовете се губи здравословният ефект заради излагането на мръсен въздух. Според изследване, което анализира 42 проучвания, придвижващите се с автомобили са по-изложени на замърсители. Активно придвижващите се обаче - пеш или с колело, вдишват по-високи дози замърсители заради продължителното пребиваване в уличния трафик. Друг важен извод е, че каращите велосипед имат с повече от година по-дълга продължителност на живота в сравнение с возещите се в автомобили. Това е силно доказателство за ползата от активното придвижване - благоприятното действие на аеробните упражнения наддделяват над риска.