Хинапът е известен у нас като финап, китайска фурма или плодове на жожоба представлява ниско дърво или храст. По исторически данни е познат още от преди 6000 години. В нашата страна хинапът е пренесен още от дълбока древност. Най-голям брой дръвчета има в Стара Загора, Варна, Бургас, Сливен и в някои от селищата около Пловдив и Асеновград. Плодовете са изключително богати на флавоноиди, сапонини, клей, захари, витамин А, витамин С и В2, минерали – калций, желязо и фосфор. Съдържанието на витамин С в хинап е от 8 до 18 пъти в повече, отколкото в доматите и цитрусите и около 200 пъти повече от намиращия се витамин С в ябълките, прасковите и крушите. Хинапът е много богат на витамин Р, протеини, яблъчна киселина, пектин, танини и рутин. Плодовете на хинап са чудесно средство за предпазване от наднормено тегло, както и за подобряване на силата на мускулите и увеличаване на физическата издръжливост. Засилва функциите на черния дроб. Научно е доказано, че хинапът помага за по-бързото възстановяване на болни от цироза и хепатит. Хинапът подобряват тена, състоянието на кожата и стимулира растежа на косата. Той намалява болката и паниката и горещо се препоръчва при безсъние, което е породено от физическа слабост и тежка психична умора.

Китайската фурма се препоръчва за цялостно подобряване на състоянието на тялото, независимо от какво страда то – болест, стрес, преумора. Той е особено добро средство за стопиране на респираторен грип или чревни проблеми, ускорява процесите на оздравяване, особено от синдром на цялостното изтощение. Спомага за регулиране на кръвното налягане. Потиска глада за сладки храни.
В съвременната медицина се използва и като тонизиращо средство на далака и стомаха, срещу задух, тежка слабост или емоционално разстройство, породени от нервни проблеми. Тъй като има леко успокоително свойство, той се приема за намаляване на раздразнителността и стреса. Стандартизиран екстракт от хинап за по-голямо удобство и ефективност под формата на капсули предлага фирма „Буров” – ЕООД.
Прочети повече ТУК