30°C   София
 

 

Kой би възразил да поживее няколко години повече, стига, разбира се, да ги изкара в добро здраве. Тъжното е, че единственият сигурен начин да се удължи животът е, като се намали храната и съответно приемът на калории.

Проучвания през последните 80 години установяват, че при намаляване на консумацията с около 50% животът на всичко живо - от кучета до плоски червеи - се удължава с 30 до 70 на сто.

Хората не са нито кучета, нито червеи, но си заслужава да опитат. Може би диетата с по-малко калории ще проработи и при тях? Малцина го правят. Другите си мислят, че и да се лишат от любимите ястия, едва ли ще живеят по-дълго.

Те грешат

За сериозно удължаване на живота е достатъчно да се яде само с 5% по-малко, твърди д-р Марк Хелърстейн от Бъркли. Той признава в Американското списание по физиология, че изводът му се базира на опити с мишки, не с хора. Но опирайки се на предишните изследвания, гарантира, че той важи и за хората. Разликата е, че д-р Хелърстейн препоръчва и да се гладува през ден.

Намаляването на калорийния прием удължава живота най-вероятно защото забавя клетъчното деление. Клетките не получават нужната храна и енергия да растат и да се делят. Първа последица от това е удрянето на спирачка на растежа на туморите.

Ракът - това е неконтролируем растеж на клетки. За да се развие, трябва да се натрупат множество мутации в ДНК на клетка, която става прародител на тумора. Има механизми за ремонт на ДНК, които пречат това да се случва. Но ако една клетка се раздели, преди повредата в нейната ДНК да бъде отстранена, шансът за успех на ремонта намалява. При бавен темп на деление обаче натрупването на канцерогенни мутации също се забавя.

Така е обаче само на теория, тъй като никой досега не бе изследвал дали наистина намалялото хранене забавя делението на клетките. Направи го д-р Хелърстейн, като използва маркери от тежка вода.

Тежката вода е тежка, защото в ядрото на нейния водороден атом освен протон има и неутрон. Това го прави двойно по-тежък от водородния атом в обикновената вода. И двете води обаче са с еднакви химически свойства. Покрай другото това означава и че тежката вода влиза в състава на ДНК на новите клетки при всяко деление. Като се измерва колко тежи екстракт от ДНК, може да се изчислява количеството й в тъканите и чрез него - темпът на клетъчно деление, откак организмът е почнал да пие тежка вода.

И д-р Хелърстейн започва да пои мишки с тежка вода, но заедно с това на част от тях намалява дажбите храна с 5%. Той следи как се делят клетките им и установява, че при недохранените мишки темпът на клетъчното деление спада с цели 37%.

Но не само това. Д-р Хелърстейн храни мишките с прекъсвания - един ден до насита, но на следващия ги държи гладни. Така се наподобяват условията в природата, където недостигът и изобилието от храна постоянно се редуват. Така се наподобява и по-приемливият начин на хранене за модерния човек.

Той по-лесно би гладувал през ден, отколкото на всяко ядене да внимава да не надвиши 95-те процента калориен прием.

Но при днешното изобилие на храни и реклами на храни е много съмнително хората да почнат да гладуват през ден. Насладите от живота са по-силни от изкушението да го удължиш.pandela
11/12/2018 21:40:54

doktorat da vzeme primer ot tiya koto sa lejali iz zatvorite po todorovo vreme nerabotyasti s portsion hleb 3X125 gr. hlp i panitsa vareni kartofi s kalta ili fide s cayena l?j?tsa piper ... vednaj na mesets fasul s p?rcentse varena nadetsa "kuceska radost"...ojivelite vinagi imaha po mlad vit pone s 5 godini...i mnogo cesto dobro zdrave...eto primer za doktora nema nujda ot beli miski ili svinceta.

ОСТАВИ КОМЕНТАР

*       
*

Отучете детето да сяда така

Много родители си мислят, че седенето в положение W повишава гъвкавостта на детето им или че поне то...

9 скрити симптома на диабет

Очаква се броят на диабетиците по света да нарасне до 522 милиона души през 2030 г. В България сега...

Ако спрете да пушите, здравето се подобрява по график

Без значение колко дълго е пушил - 30 дни или 30 години, организмът на пушача може да се освободи от...

ПОСЛЕДНО ОТ

Аби Кланси е най-секси мамчето! Жената на Питър Крауч показа уникално тяло, след като роди четвъртото си дете. Само шест седмици по-късно красавицата няма грам излишно тегло и бързо се похвали със секси снимка по бански. Феновете на Аби са в истински шок и не могат да повярват как може да изглежда по този начин.

Атрактивната бивша асистентка на "Сделка или не" Жасмина е готова да си направи цяла детска градина. Блондинката е майка на три деца, но не крие желанието си да роди отново. "Това е най-хубавото нещо. Нямам против да имам още деца. След години остават само спомените с децата", разсъждава Жасмина. Права е!

Да почука на врата и да изчака отговор, преди да я отвори, е само едно от тях. Вижте кои са останалите. Когато се обаждаме по телефона, първо представяме себе си и казваме кого търсим. Казваме винаги благодаря, дори за малките жестове. Най-вече за тях. Никога не използваме неуважителен тон пред по-възрастни хора и не прекъсваме.

Излекуването с чигонг е бързо и трайно за вярващите в тялото си

През 2012 г. известният китайски майстор Юан Тзе прави малка революция в чигонг, като създава Юан...

Как лекува чигонг

Как лекува чигонг Неувяхващата си слава чигонг безспорно дължи на факта, че упражненията лекуват....

Чигонг настига йога по популярност в света

Днес е Световният ден на китайската лечебна практика, обявен от СЗО Преди 20-30 години малцина по...

ПОСЛЕДНО ОТ последно от 24 Часа

Емблематичния музикант Буги Барабатае починал тази нощ на 58-годишна възраст. Неговите колеги от радио Z-Rock написаха скръбен статус във Facebook страницата си, който гласи: "Нашият Буги тази нощ си отиде... Нямаме думи... Съкрушени сме". Причината за смъртта все още не е ясна, но в социалните мрежи фенове на музиканта вече изказват

Истинска сватба вдигнаха на поляните на Рожен двама млади българи, които живеят в Германия.Марин Василев от Тетевен предложи на Никол Истаткова от София на колене, подавайки й пръстен пред очите на кумовете Лора Тодорова от София и Димитър Тодоров от Пазарджик. Всички живеят в Германия. Решават да дойдат в народни носии на събора на Рожен и

"Минах по този път като треньор, след мен минаха много, но все там оставаме. Нещо не ни достига да бъдем на голям форум. Все ме питат хората кога ще се повтори това американско лято, но времето си минава и ние нищо не правим за това развитие. На мен това ми е болна тема. Мисля, че няма да се повтори много скоро.