За какво си мислите, когато чуете за лифтинг? При всички положения вероятността да си представите бръчки е по-голяма, отколкото да се сетите за подмладяване на гласа. Войс лифт хирургията е най-новата тенденция в областта на съпротивата срещу годините. Но и средство за придаване на повече престиж на бизнесмени, които по природа звучат глухо или пискливо. И докато бръчките и сребреещата коса невинаги удрят авторитета, старчески или нежен гласец внушава слабост и нерешителност.

Американските и британските хирурзи са категорични, че успешният ремонт на гласните струни увеличава самочувствието на бизнес лидери и държавници, които усещат, че заради отслабващ глас речите им губят въздействие.

Вероятно интуитивно сте го чувствали, но наскоро и научно бе доказано, че думите на хората с плътен глас са и много по-въздействащи.

Желанията им се изпълняват по-охотно, а упреците им звучат като присъда. Но ако това изглежда като болезнено властолюбие, за много хора гласът е въпрос на професионално оцеляване. У нас например около 300 хиляди души работят с гласа си. И колкото повече го натоварват, толкова по-бързо го амортизират. Заради липса на здравна култура много от тях стигат и до болест. А на възможността за подмладяване се гледа като на каприз.

Желаещите да придобият по-свеж или по-авторитетен глас във Великобритания обаче са толкова много, че няма достатъчно обучени доктори, които да правят лифтинга. Шефът на специализирана клиника в Манчестър д-р Якубу Карагама съобщава, че медици чакат с месеци ред за курсовете за техники за войс лифтинг. "Имаме застаряващо население, което обаче трябва да се труди по-дълго. Хората прибягват до процедурата, защото усещат натиск от работната среда. Те възприемат процедурата като функционално подобрение, не като козметична манипулация", подчертава пред в. "Дейли мейл" Карагама.

Въпреки че околните забелязват промените в гласа ни около възрастта за пенсиониране, понякога звукът започва да губи свежест от 30-ия рожден ден.

По правило мъжете са по-податливи, ако косвено може да се съди за това по факта, че туморите и хроничните заболявания в деликатната област при тях са много повече. Възрастовите изменения в гласа при жените обикновено настъпват след менопаузата. Хроничната умора на гласните струни започва да си личи, когато те изгубят тонус и се отпускат. Според медицината този мускул - 95 на сто от гласните струни, е най-съвършеният в тялото на човека и на неговите вибрации дължим това, което смятаме за нашия неповторим глас. Когато се съкращават, струните вибрират от 63 до 1500 пъти само за секунда  - това са възможностите на най-ниския мъжки глас - бас профундо, и на най-високия женски - колоратурния сопран. Но освен че е толкова разнообразен на тонов диапазон, гласът е и уникален за всеки човек. Толкова неповторим, че криминалистите държат за идентификация гласови банки подобно на регистрите с пръстови отпечатъци. И въпреки че медицината измисли как да подмладява гласа, едва ли скоро ще намери начин да го префасонира.

В Америка лифтингът струва около 6000 долара, във Великобритания - 6000 паунда, а в други страни от еврозоната - между 6 и 8 хиляди евро. Лекарите си обясняват огромния интерес с факта, че операцията мигновено повдига самочувствието без видими физически белези, по които околните могат да "разконспирират" пациента. Престоят в болница е най-много 1-2 дни. "Стягането" и "уплътняването" на струните може да стане чрез различни субстанции, но д-р Джон Рабин от Кралската УНГ болница в Лондон е категоричен, че най-добрата за пациента манипулация е вземане на малко подкожни мазнини от корема и инжектирането им в гласните струни Неудобството е, че освежаването не е завинаги - младостта трае до 18 месеца.

"Методът се използва едновременно както за хора с възрастова умора, така и за пациенти с парализа на гласните струни", обяснява д-р Рабин пред в. "Гардиън". Според светилото до слабост на гласа може да се стигне и при други причини освен старост. Например операция на щитовидната жлеза или дори усложнение от настинка.

Първата стъпка на "ремонта" на гласа е посещение на специалист по речта и говора. Те прилагат техники и упражнения, които в почти всички случаи дават резултат и пациентът сам подмладява гласа си до някаква степен. Ако постигнатият резултат не е задоволяващ, се прибягва до инжектирането на мазнини. Тази технология позволява гласът да не се промени внезапно, само се уплътнява, а треперенето изчезва.

Въпреки че лекарите очаквали основните потребители на новия лифтинг да са певци, оказало се, че има много повече желаещи бизнесмени, при това недотам възрастни. Искали да звучат по-респектиращо на заседания на борда на директорите и корпоративни съвещания. Много високоплатени юпита споделяли, че се стараят да говорят с по-плътен глас, за да бъдат възприемани по-сериозно, и прикриват естествено пискливите си гласове. Дори избягват да се смеят, защото не контролират пискливите нотки, които смятат за бариера пред кариерното си развитие.

Терминът войс лифт, който възприема медицината, е въведен през 2004 г. от д-р Робърт Саталов, отоларинголог и преподавател в медицинския колеж на университета "Дрексел", Филаделфия, бивш президент на международната асоциация по фонохирургия. Всеки специалист, включително у нас, има в библиотеката си неговата "тухла" за УНГ болестите. Но по-малко известно е, че в биографията си има и съвсем различни роли - диригент на хор, преподавател по музика, певец. Кръстникът на метода препоръчва хирургическата намеса да бъде последна опция. Той обяснява, че близо 80% от предварително заявилите операция се отказват от нея след първия етап на лечението с говорни и певчески техники. Но ако ситуацията налага по-драстично третиране на гласните струни, специалистите предлагат и по-тежка артилерия от инжекцията - силиконови импланти. Част от гилдията не препоръчва другите методи - чрез филъри, сходни с тези за устни, заради риск гласът да се "скове".

Проучванията за намиране на по-трайни решения обаче продължават. Ученият Робърт Лангър и ларингологът Стивън Зайтелс, който спаси гласа на певицата Адел, работят над гелообразна субстанция, която да възстановява еластичността на струните.

Проф. Досю Досков: Приложихме технологията преди 25 г.

Технологията се използва отдавна за лечение при парези на гласните гънки, но е нормално тя да навлиза и като елегантно средство за подобряване на качеството на живот, което с напредване на годините не отговаря на очакванията на днешния човек. Още преди 25-30 г. заедно с колегата ми проф. Иван Чалъков използвахме технологията при пациентки със заболявания у нас. Това обясни проф. Досю Досков, завеждащ единственото отделение за лечение на заболявания на гласа и гласова рехабилитация в ИСУЛ. Двамата известни лекари имат и публикация, която още тогава описва опита им с инжектирането на специален вид тефлон в гласните гънки заради парези. Процедурата връща гласа на пациентките.

Може ли медицината да направи гласа ни по-хубав по поръчка? Категорично не, казва професорът. Тембърът не може да се "разкрасява", той е до живот.

Въпреки увлечението на хората по модерния лифтинг манипулацията се посреща нееднозначно от скептиците. Лекарите харесват най-много находчивото име на процедурата. Но предупреждават за слабостите й - трябва да се повтаря през сравнително кратки интервали, освен това всяка манипулация оставя следи и сраствания в уникалния мускул и така може да отнеме от съвършенството му. Съобщават се и случаи на дегенерация на третираната с имплант тъкан.

Проф. Досю Досков
Проф. Досю Досков