Къде е скрит ключът на отличното здраве? Някои ще кажат "Това е въпрос на гени", други ще изтъкнат добрите условия на живот, трети ще припишат водещата роля на здравословното хранене, пише вестник "Всичко за семейството".

Истината е сбор от тези и много други фактори. В търсене на отговор американският журналист Джийн Стоун прави дългогодишно проучване, като проследява житейските истории на 25 личности, които се радват на дълъг живот и отлично здраве. В книгата си "Тайните на хората, които никога не боледуват" разкрива секрета на всеки от тях.

Не мислете, че става дума за спартански режим и аскетичен живот. Напротив, някои от споделените тайни са вкусни. Като тази на учителката г-жа Годел, известна с факта, че не е отсъствала нито ден в дългогодишната си кариера. Простуди и настинки тя лекува с пилешка супа. Това най-обикновено ястие са предписвали още в древен Египет, а славата му като мощен цяр стига до Средновековието. Негови привърженици са персийският лечител Авицена и еврейският Моисей Маймонидес. До ден-днешен ястието широко се използва като лечебно средство, предписано от баби и майки.
Доскоро нямаше научни доказателства за ефикасността на пилешката супа, но през 2000 г. учени от университета в Небраска обосноваха противовъзпалителното действие на коктейла от витамини и хранителни вещества в нея. Те имат свойството да забавят растежа на неутрофилите (вид бели кръвни клетки) и успоредно с това да стимулират изхвърлянето на слуз. А колкото по-малко са неутрофилите, толкова по-малко са симптомите на простудата. Д-р Займънт, специалист по белодробни заболявания, отбелязва, че пилешката супа съдържа и вещества, които намират широко приложение в лекарствените средства срещу настинките. Например една аминокиселина, която месото отделя по време на варене. В химическо отношение лекарят сравнява пилешката супа с медикамента ацетилцистейн, който се предписва при бронхит и други заболявания на дихателните пътища. Според японски учени супата оказва благотворно влияние и при високо кръвно налягане. Действието на съдържащите се в пилешките гърди колагенови белтъчини е сходно с това на АСЕ-инхибиторите (група лекарствени средства срещу високо кръвно). И не на последно място - парата от горещото ястие отпушва носа и гърдите, облекчава симптомите на настинка.
И докато г-жа Годел гони болестите с топла супа, пътешественикът Нейт Халси се радва на отлично здраве благодарение на сутрешния си студен душ. "Удоволствието идва чак като излезеш от душа" - споделя той. Според него ако зимно време се изкъпеш с топла вода, а след това излезеш на студа, тялото изгаря много енергия, за да се саморегулира. Това прави имунната система по-малко ефективна. Студената вода не изсушава кожата. "Навремето Пол Нюман потапял лицето си в съд с ледена вода по няколко пъти всяка сутрин, за да поддържа кожата си опъната и здрава - разказва Нейт Халси. - Е, нямам нищо против да изглеждам като него."