Как да пием здравословно по празниците? Съвети за новогодишните празненства се обърна от ефира на bTV дадоха д-р Неделя Щонова и фармацевтът Георги Момеков.

На първо място трябва да се внимава с количеството и с правилото да не се смесват различните видове алкохол.

"По възможност е добре да пием само един тип алкохол. Хубаво е да не пием на гладен стомах. "Европейците, азиатците и американците имат проблеми с пиенето именно заради това, че употребяват алкохола на гладно", посочи д-р Щонова.

Хубаво е да се приемат течности заедно с напитките, за да се намали явлението махмурлук. Качеството на алкохола също е много важно. Също така трябва да имаме граница и да се съобразим с тоталното количество чист етанол, което поемаме. До 50 грама водка е допустимо, казва фармацевтът. И допълва, че, ако се пие всеки ден, разбира се, това ще има увреждащи последици.

Начинът, по който алкохолът уврежда черния дроб, е бавен. Когато има симптоми за проблеми, част от проблемите са необратими, тъй като черният дроб не боли и не ни алармира по никакъв начин, че нещо с него не е наред, посочи Момеков.

Дали пиенето подобрява секса, попита д-р Щонова. "Ако партньрът много пие, той може да бъде сменен и така сексът да се подобри", отговори шеговито фармацевтът.