Лечебните свойства на растението са описани в 4000-годишната му история на приложение. Неслучайно Алое Вера се определя като "чудотворно растение" и "природно лекарство".

Употребата на растението с медицинска цел се споменава дори и в Новия завет на Библията. Алое Вера е използвано още в древнокитайската и древноиндийската медицина. Египетските кралици, Нефертити и Клеопатра, отдават голямо значение на свойствата на растението и го използват като средство за лечение и разкрасяване.

И до днес алтернативната медицина придава на Алое освежаващи и подмладяващи свойства. В миналото екстракти от чудното растение са използвани за лечение на изгаряния, за предотвратяване на инфекции при рани и други кожни проблеми.
Алое Вера предлага богат коктейл от над 70 ценни съставки, чието комбинирано действие и баланс има силно здравословен ефект върху организма. Растението притежава разнообразие от витамини, най-ценните от които са витамин B12, антиоксидантите С и Е, както и бета-каротин.

Минералното съдържание на Алое включва: магнезий, манган, цинк, мед, хром, калций, натрий, калий и желязо. Съдържа 20 аминокиселини, важните за организма дълговерижни полизахариди, подсилващи имунната система, ензимите липази и протеази, които разграждат храната и допринасят за добро храносмилане, както и ензима карбоксипептидаза, свързан с възпалителните процеси. Дървесинното вещество лигнин пък му придава невероятното свойство да прониква дълбоко в кожата.
Сапонините, които се съдържат в растението, имат силно антимикробно действие.

Ефективно се справят с бактерии, гъбички от рода на Candida.

Редовната консумация на алое прочиства храносмилателната система по естествен път, може да подобри перисталтиката на червата, да повиши усвояването на протеините, като същевременно намали и количеството на "лоши" бактерии в чревната флора. Чудотворното растение има способността да облекчава стомашни киселини и други храносмилателни смущения.

Въпреки многофункционалността на "естественото лекарство", не трябва да се забравя, че Алое Вера играе преди всичко ролята на допълнително средство за третиране на различни здравословни състояния и проблеми.