Здравословно хранене

Масло или маргарин

Кой е по-здравословният продукт?

Маргарин
Маргаринът е продукт, който се състои от чисти, растителни мазнини. Той не съдържа холестерол,поради което се счита за по-здравословен и обикновено е предпочитан от хора на диета. В маргарина се съдържат изкуствено добавени витамини. Обикновено това са витамин A, D, E.

Маргаринът е създаден с цел намиране здравословен заместител на маслото. Растителните мазнини при стайна температура имат свойството да се втечняват. Течните маргарини съдържат по-малко трансмазнини, отколкото твърдите. Трансмазнините повишават "лошия" холестерол (LDL) и понижават "добрия" (HDL). Според редица изследвания по темата, високата им консумация повишава риска от сърдечно-съдови заболявания, различни видове ракови заболявания. Все по-категорично става ясно, че хидрогенираните мазнини представляват една от основните заплахи за здравето ни.
Маргаринът е предпочитан от много хора заради факта, че е по-евтиният продукт. На какво се дължи обаче ниската му цена? При химичната обработка на растителните мазнини, обикновено се увеличава обема на крайния продукт. В САЩ в много ресторанти и заведения за бързо хранене е забранено храната да се приготвя с хидрогенирани растителни мазнини.

Масло 
Най-разпространената и консумирана форма на маслото се получава от краве мляко. Кравето масло е лесносмилаемо, когато се консумира в сурово състояние. То е естествен източник на витамин А. При подлагане на термична обработка обаче, маслото става трудно за усвояване от организма, тъй като губи съдържанието на вода. Маслото се състои от животински мазнини, това означава, че има високо съдържание на холестерол.
Неговата консумация не се препоръчва при хора, страдащи от сърдечно-съдови заболявания, заболявания на черния дроб, жлъчнокаменна болест. Кравето масло съдържа голямо количество наситени мазнини, но те са по-малко отколкото в растителните масла. Освен това в него има и ценни млечни съставки, минерални соли, казеин, лактоза и др.