Природна аптека

Розата като лечебно средство

Розите са не само наслада за очите и обонянието, но и лечебно средство, използвано в традиционната българска медицина

Цветните листенца притежават успокояващо, антисептично, заздравяващо, противовъзпалително и общоукрепващо действие. 

Рецепти от народната медицина
Настойка

3 с. л. свежи розови листа се заливат с 2 ч.ч кипяща вода и се запарват под капак за 2 ч. Прецежда се и се използва за жабурене и пиене в рамките на един ден при възпаления в устната кухина или горните дихателни пътища.

Мехлем
Розовите листенца трябва да са изсушени, а използваното масло да се втвърдява на стайна температура, например кокосово или краве. 1 гр. натрошен цвят се загрява на водна баня за 5-10 минути в 100 гр. мазнина. Оставя се да престои една нощ. На сутринта отново се загрява леко мехлема, прецежда се през марля и се сипва в чисто, подсушено бурканче. Използва се за лечение на циреи, ранички и изгорено.

Лапа от бяла роза (Rosa alba)
Смилат се свежи листа на каша и се слагат върху двоен слой марля или тънък тензух. С тази лапа се налагат труднозарастващи и загнояващи рани, некрозирала тъкан и упорити екземи.

Маслен извлек
Две шепи розови листенце се слагат в буркан с винтова капачка и се налива нерафинирано растително масло, докато покрие изцяло цветове. Затворя се буркана и се оставя 2 седмици на слънце, докато мазнината извлече напълно аромата и лечебните съставки на розата, след това се прецежда. Готовият извлек се използва за облекчаване на респираторни алергии - бронхиална астма, сенна хрема и обриви с различен произход като намазвате ноздрите или засегнатата кожа.

Розов мед
Притежава почти магическа целебна сила. Използва се като общоукрепващо, тонизиращо и възстановяващо средство при хронични възпаления на белите дробове (хронична пневмония, туберколоза). Приготвя се от 80 гр. свежи розови листа, които за 15 мин. се варят на слаб огън в 100 мл. вода. Отварата се оставя да престои едно денонощие, след което се добавя 100 гр. мед. Сместта се бърка, докато стане еднородна. Взема се по 1-2 ч.л. 3 пъти дневно. Освен лечебният ефект, този рпозов мед има прекрасен аромат и неповторим вкус.