Причината за смърт в любовното ложе е увреждане съдовете на сърцето. По време на половия акт човешкият организъм изпитва огромно натоварване - пулсът достига 180 удара в минута, кръвното се покачва до 230/130, а дишането стига до 60 при норма 20. При такова напрежение и здравото сърце може да не издържи. Насложено върху сърдечносъдовите заболявания, любовното напрежение се превръща във фатално. Особено ако се съчетае с факторите на т.нар. смъртоносен квартет - артериална хипертония, нарушена мастна и въглехидратна обмяна, повишено съдържание на липиди в кръвта. Рискът човек да умре в любовните обятия се увеличава и ако той страда от диабет и атеросклероза.

Според изследвания на американски кардиолози най-често внезапната смърт по време на полов акт засяга съвсем млади и уж абсолютно здрави мъже във възрастта от 20 до 39 години. Те просто не подозират за наличие на сърдечносъдова патология. Специалистите наричат това явление няма исхемия.

Тук е мястото да споменем и за популярните през последните години средства, повишаващи потентността на джентълмените. Особено ако се съчетаят със съдоразширяващи сърдечни средства. По време на любовен акт такова съчетание може да се окаже смъртоносно - рязко разширените съдове могат да предизвикат тежък колапс, т.е. рязко спадане на кръвното налягане и мигновена смърт. Затова тези, които приемат лекарства, съдържащи нитрати, нека забравят за препаратите, повишаващи потентността.

ВНИМАНИЕ!
Прекалените любовни подвизи, както и прекаленото въздържане, са еднакво вредни за сърцето. Оптималният режим, препоръчван от лекарите, е един-два полови акта през седмицата. Особено ако сте над 40. Вслушвайте се в сигналите на своето сърце, поддържайте го със спорт и здравословна храна. Премервайте редовно теглото и кръвното си наягане.