Поддържането на нормално ниво на кръвната захар е необходимо за цялостното здраве.

Ниското ниво на кръвната захар, още наричано хипогликемия, е състояние, при което глюкозата в тялото е много под нормата и показва наличието на по-непосредствени здравословни проблеми. Хората с това състояние най-често имат симптоми като треперене, объркване, раздразнителност, необичайно поведение и понякога загуба на съзнание. Състоянието се свърза често с диабета.

Нередовното хранене и лошата храна може да доведе до спадане на кръвната захар. Чаша плодов сок или изяждането на нещо сладко временно ще реши проблема, но то не може да замени редовното, здравословно и балансирано хранене.

Повишеното ниво на кръвната захар, известно като хипергликемия може и да не нанася моментални вреди върху органите на тялото, но води до отслабването им, до постоянна жажда, честа нужда от уриниране и податливост на инфекции.

Това състояние може да се доразвие като диабет, бъбречно заболяване или дори нервна дегенерация, която често води до ампутация.

Всъщност усложненията от диабета, който не се контролира правилно, могат да прераснат в сърдечни заболявания, проблеми с кръвното налягане и холестерола.

Най-полезните билки и подправки, които ще ни помогнат да контролираме нивото но кръвната захар са:

Канела.

За диабетици с тип 2 диабет или хора с инсулинова резистентност добрата новина е, че могат да постигнат подобряване на инсулиновата чувствителност и контрола на глюкозата в кръвта само с по 1 ч.л. канела на ден.

Подобрената устойчивост към инсулина помага за контролирането на телесното тегло и понижава риска от развитие на сърдечно заболяване..

Градински чай

Тази билка съдържа фитостероли, известни с охлаждащото си действие. Привържениците на алтернативната медицина използват градинския чай против маточно кървене и спазми. Едно германско изследване е открило, че при диабетици, които пият отвара от градински чай на гладно, се наблюдава понижаване нивото на кръвната захар. Билката се използва основно за овкусяване на месни ястия и супи.

Чесън

Той съдържа серни съединения, които разширяват кръвоносните съдове. Този ефект понижава кръвната захар. Същите съединения помагат за усвояването на желязото и защитават тялото от свободните радикали и високия холестерол.

Риган

Тази подправка е особено популярна в средиземноморската кухня, защото добавя дълбочина и аромат на ястието и се съчетава добре с домати, патладжани, месо. Смята се, че може да лекува бактериални и паразитни инфекции, а маслото от риган се използва за лечение на въшки. Скорошно изследване установява, че риганът помага за лекуването на инфекция на червата, причинявана от микроскопични паразити. Билкарите дори препоръчват ригана като лек срещу ешерихия коли

Карамфил

Карамфилът има антисептични и противовъзпалителни, аналгетични и храносмилателни свойства. Маслото от карамфил може да се използва при зъбобол, главоболие, кашлица и дори стомашно разстройство.