Международна група от лекари, психолози и диетолози са разработили 10 "заповеди" за дълголетие. Специалистите ни уверяват, че ако спазваме тези препоръки, ще боледуваме по-малко, няма да се чувстваме постоянно уморени и немощни и ще удължиме живота си.

1-а заповед: Не преяждайте!

Вместо обичайните 2500 калории, задоволете се с 1500. Така ще подобрите разтоварването на клетките и ще подобрите тяхната активност. Клетките по-бързо ще се обновяват и вие по-малко ще боледувате. Не преяждайте, но и не се ограничавайте прекалено.

2-а заповед: Менюто трябва да съответства на възрастта!

При 30-годишните първите бръчки могат да бъдат забавени, ако редовно се хранят с черен дроб и ядки. За онези, които са преминали 45 години, е полезен бетакаротинът. След 50 години организма има нужда от калций, който ще помогне на костите, а магнезият поддържа нормалната работа на сърцето. Мъжете над 40 имат нужда от селен, който се съдържа в сиренето и бъбреците. Селенът подпомага за намаляването на стреса. След 50 години е добре да се храним с риба. Така ще защитим сърцето и кръвоносните съдове

3-а заповед: Намерете си подходяща работа.

Работата подмладява, твърдят французите. Онзи, който не работи, изглежда по-възрастен. Според социолозите някои професии помагат да се съхрани младежкото излъчване. Такива са диригентите, философите, художниците и т.н.

4-а заповед: Намерете си спътник в живота.

Любовта и нежността са най-доброто средство да забавим стареенето. Човек, който има пълноценен интимен живот изглежда с 14 години по-млад. Изработваният от организма ендорфин се нарича още "хормон на щастието". Той помага за укрепването на имунната система.

5-а заповед: Имайте собствено мнение по въпросите.

Активният и мислещ човек много по-рядко изпада в депресия и апатия от онзи, който се "носи по течението".

6-а заповед: Движете се!

Даже 8 минути дневно спортни занимания удължават живота. Движейки се, организмът освобождава хормони на растежа, които след 30 години драстично намаляват

7-а заповед: Спете в прохладни помещения!

Доказано е, че ако температурата в стаята, в която спите, е 17-18 градуса, по-дълго време ще останете млад. Причината е в това, че обмяната на веществата в организма и възрастовите особености зависят от температурата на околната среда.

8-а заповед: От време на време се глезете!

Въпреки всички препоръки за здравословен живот и хранене от време на време си позволявайте по някое лакомство. А ако страшно много ви харесва новата чанта, заслужава си да си я купите и не мислете за икономии.

9-а заповед: Не потискайте всеки път гнева си!

Този, който всеки път потиска в себе си гнева и разочарованието, вместо да даде воля на чувствата си, е в много по-голяма степен податлив на заболявания, включително и злокачествени.

Според резултатите от международни тестове 64 на сто от страдащите от рак винаги са потискали гнева у себе си.

10-а заповед: Тренирайте мозъка си!

От време на време решавайте кръстословици, играйте колективни състезателни игри, учете чужди езици. Смятайте на ум, а не използвайте постоянно калкулатор. Когато упражнявате мозъка, забавяте процеса на възрастовата деградация, активизира се работата на сърцето, кръвоносната система и обмяната на веществата.