Цветята ни даряват с хармония и енергия, необходими за преодоляване на стреса и напрежението. Озеленявайки своята градина или стая, човек е движен от естествената потребност за приближаване до природата.

За първи път терминът “флоротерапия” е използван от доктор Едуард Бах. Според него цветята, подобно на батериите, трупат в себе си енергия, докато растат. След тяхното откъсване те отдават тази енергия около себе си, като по този начин нормализират енергийното пространство. Доказано е, че ароматите на растенията оказват положително въздействие на нервната система и поддържат защитните сили на организма. По състоянието на саксиите в дома може да се съди за емоционалния фон, за физическото и душевно състояние на техния стопанин.

Според флоротерапевтите:

Ароматът на мушкатото успокоява и помага за добрия сън.

Миризмата на мента премахва умората и притежава съдоразширяващ ефект.

Розмаринът помага на хора със заболявания на дихателната система.

Много психологични експерименти доказват, че различно въздействие върху човека оказват и различните цветове.

Жълтото възприемаме като цвят на слънцето, новия ден, бъдещето. Жълтите и пъстри цветя се препоръчват при инфекциозни заболявания.

Червеното се асоциира с кръвта. То стимулира нервната и хормоналната активност, стремежа към лидерство, волята за победа. Цветята с червен отенък помагат при болести на вътрешните органи. А малък ален букет в кухнята може да повиши апетита.

Зеленият цвят пробужда качества като целеустременост и упоритост. Растенията с широки листа и наситено зелен цвят подсилват логическото мислене.

Синият цвят, който се смята за символ на нощта, предизвиква умиротворение, отпускане и покой. Той настройва хората към съзерцание. Затова "студените" отенъци на цветята помагат да се намали агресивността. Флоротерапевтите препоръчват да се поставя букет от светлосини цветя в стаята, където човек прекарва най-много време.

Белият цвят е въздух, вода, чисти помисли и дела. Съответно белите цветя се препоръчват на хората, които страдат от различни емоционални проблеми.