Дац. д-р Дорина Петрова, дм, началник клиника по неврология и отоневрология в Националната многопрофилна транспортна болница "Цар Борис III " - София

Тя отговаря на въпроса  на Марин Черкезов от София

Отоневрологичният синдром е комплекс от симптоми, които са световъртеж, замайване, шум в ушите, нарушено равновесие, гадене, повръщане и др. Затова ще се спра на основните симптоми при отоневрологичните оплаквания и тяхната диагноза.

Световъртежът (вертиго) и замайването, съпроводени често с шум в ушите, намаление и/или загуба на слуха, нарушено равновесие, са основните симптоми на пациенти с отоневрологични заболявания.

Според статистическите данни близо 40% от всички пациенти, които посещават общопрактикуващите лекари, имат подобни оплаквания.

Често срещани в комбинация или като отделни симптоми те могат да засегнат качеството на живот на пациента, дори да го инвалидизират.

Понятието вертиго произхожда от латинския глагол vertere, което означава "обръщам се" или "въртя се" и се определя като илюзия за движение на собственото тяло в пространството или на околните предмети. Обикновено се съпровожда с неприятни психовегетативни усещания: гадене, повръщане, изпотяване, пребледняване, сърцебиене, чувство на страх. Пациентите със замайване имат затруднение при описание на симптомите си. Най-често оплакванията са от нестабилност, чувство на олюляване, шемет.

В зависимост от структурите, които се засягат, световъртежът и/или замайването, както и нарушеното равновесие могат да бъдат от:

lПериферен произход, т.нар. периферен отоневрологичен синдром - появява се при нарушение в периферните отдели на вестибуларния анализатор във вътрешното ухо или на вестибуларния нерв. Става въпрос за болест на Мениер, доброкачествен пароксизмален световъртеж, процеси, засягащи понтоцеребеларния ъгъл (неврином и други доброкачествени тумори на нервус статоакустикус), остри и хронични вестибулопатии, травми на лабиринта, вестибуларен невронит (най-често след вирусни инфекции) и др.

lЦентрален произход,или т.нар. централен отоневрологичен синдром. При увреждане на централни вестибуларни структури (мозъчни ядра, проводни пътища и мозъчна кора). Заболяванията са мозъчносъдова болест, транзиторни исхемични атаки, хронична вертабро -базиларна недостатъчност, инсулти, цервикална спондилоартроза, атеросклероза, мигрена, множествена склероза, травма, интоксикации с алкохол, опиати и др.

lКомбиниран отоневрологичен синдром - комбинация от увреждане на вестибуларния анализатор с периферен и централен произход.

Световъртежът е алармиращ сигнал и за други заболявания като сърдечносъдови, артериална хипертония или хипотония, атеросклероза, аритмия, системни инфекции или интоксикации. Сигнал е и за ендокринологични заболявания - захарен диабет, хипер- или хипофункция на щитовидната жлеза, дислипидемии, психиатрични проблеми и др.

Световъртежът и/или замайването са симптоми, които трябва да се познават много добре от всички специалисти във всички области и пациентите да се насочват към съответните отоневрологични кабинети и клиники за поставяне на своевременна и правилна диагноза. Там се правят специализирани изследвания, като насочена неврологична и отоневрологична анамнеза, съответно пълен неврологичен и невроотологичен статус, изследване със съвременна апаратура - стабилограф, електронистагмограф, унтербергерограф, видеонистагмограф, аудиометрия и др. Това дава възможност да се направи прецизна диагностика на пациентите с отоневрологични оплаквания и да се назначат адекватна и своевременна терапия и рехабилитация.

Като цяло основните средства за лечение, които се прилагат, са от следните групи (разбира се зависи от поставената диагноза) - антивертижни, вазоактивни, ноотропни, противовъзпалителни, седатива и др. Много добре се повлиява лечението на заболяването при съчетание с подходящи физиотерапевтични процедури, лечебна физкултура и рехабилитация.